Casa Rogovean


15.03.2013
Numele complet al proiectului: Mansardare casă unifamiliată
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Claudia GODEAN, s.c. D’Architect s.r.l.
Client: Marcela și Ionel ROGOVEANU
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 113 mp
Suprafața desfășurată: 230 mp
Fotograf: Alex COZMA, Brânduşa HAVAȘI, Roxana ȘURCĂ

Amplasamentul casei se află într-o zonă rezidenţială din vestul Timișoarei, de case construite în aliniament, în regim de înălţime parter şi mansardă. Casa existentă  are un plan în formă de litera „L” şi se compune din două locuințe. Cele două locuințe ocupă câte una din cele doua aripi ale „L”-ului. Tipologic, clădirea face parte dintr-un ansamblu de clădiri construite în primele decenii ale secolului XX cu zidărie portantă de cărămidă și șarpantă acoperită cu ţiglă.

Proprietarul unuia dintre locuințe dorea mansardarea acesteia utilizând podul casei. Spațiul existent era compus dintr-un hol, o baie în zona intrării, o bucătărie ce cuprindea și locul de luat masa, camera de zi şi două dormitoare. Prin realizarea mansardei s-a urmărit păstrarea caracterului unitar al zonei rezidențiale, fără a se crea  o discrepanţă majoră pe înălţime. Astfel s-a păstrat pe cât posibil „linia” vechii șarpante cu pante inegale rezultate şi din înălţarea inegală a parapetelor.

La parter au rămas spaţiile activităţilor de zi: bucătărie, loc de luat masa, living, spaţiu tehnic, baie, circulaţii orizontale şi verticale. Intrarea în casă se realizează la nivelul unei terase suspendate cu 35 de cm faţa de cota curţii, terasă ce pătrunde vizual în spaţiul interior, care se deschide complet prin intermediul unei vitrine, aducând astfel spaţiul grădinii cât mai aproape de spaţiul casei. Intrarea-terasă relaţionează direct cu locul de luat masa, situat între living si bucătărie.

Bucătăria este separată de locul de luat masa şi living printr-un perete de sticlă, dar în acelaşi timp păstrează o continuitate vizuală a celor trei funcţiuni majore de la parter.

Cele trei spaţii de zi sunt tratate unitar din punct de vedere al finisajelor, atât la nivelul suprafețelor orizontale - pardoseala epoxidică, tavan fals continuu de culoare albă, cât şi la nivelul planului vertical prin realizarea unor lamele de lemn continue de-a lungul pereţii longitudinali. Capetele spaţiului unitar– pereţii transversali – sunt trataţi diferit: pal alb lucios la mobilierul din zona bucătăriei, piatră albă calcaroasă în zona livingului.

Scara din tablă vopsită pornește din zona „intrării-terasă” şi duce într-un hol cu vedere spre curtea „străjuită” de vegetaţie. Spaţiul acesta s-a dorit unul de citit, de băut cafeaua, de lenevit. Cele două ferestre permit o relaţie vizuală interior-exterior şi sunt încadrate stânga - dreapta de „oglinzi” de piatră albă rotundă,  unde se va amplasa vegetaţie de interior pentru a accentua şi mai mult această relaţie.

De aici se accesează și baia copiilor care este gândită şi ea ca un spaţiu de relaxare. Relaţia băii cu exteriorul se realizează indirect, printr-un spaţiu intermediar - o logie cu vegetație. Baia ce deserveşte dormitorul părinţilor, beneficiază şi ea de aceeaşi logie.

La parter s-au păstrat ferestrele existente, la care s-a schimbat doar tâmplăria, şi s-a adăugat vitrina din zona „intrării terasă”. Iluminarea spaţiilor de la mansardă s-a realizat prin intermediul ferestrelor în planul acoperişului, atât la stradă, cât şi spre curte. Deoarece spaţiile dinspre curte beneficiază de o privelişte deosebită şi de intimitatea spaţiului privat s-a optat pentru geamurile de mansardă cu iluminare în plan oblic, cât şi în plan vertical.

Plecând de la opţiunea beneficiarului, de a nu ridica costurile, intervenţiile realizate asupra casei existente nu au fost de factură majoră. Acestea au avut în vedere urmărirea unui volum cât mai simplu pentru a nu modifica atmosfera spaţiului grădină-casă, precum nici cea a spaţiului casă-strada…