Casă la Râșca


17.02.2011
Numele complet al proiectului: Casa de vacanță
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: COCHECI BIROU DE ARHITECTURA
Localitate: Râșca
Echipa de proiectare: Adriana COCHECI, Radu COCHECI,
Proiectant structură: ing. A. Giurgiu
Proiectant instalații: electrice: ing. E. Părpăriță; sanitare: ing. Gh. Văidean; termice: ing. V. Anastasiu
Anul proiectării: 2004
Anul execuției/finalizării: 2007
Suprafața construită: 150 mp
Suprafața desfășurată: 262 mp
Suprafața utilă: 221 mp

Casa este amplasată într-o zonă deosebit de pitorească a Munților Apuseni în comuna Râșca, județul Cluj. Din respect față de cadrul natural, s-a dorit ca inserarea obiectului de arhitectură în sit să fie realizată fără afectarea elementelor vegetale existente cu valoare de reper (un mesteacăn cu cinci tulpini și un brad), elemente care personalizează amplasamentul. Prin intervenția propusă s-a încercat sugerarea continuității între cadrul natural și cel construit ca un amsamblu unitar. Cele două repere, mesteacănul și bradul, cât și relieful cu o pronunțată declivitate au condiționat silueta și modul de organizare funcțională a casei.

Pe direcția N-E terenul prezintă o pantă accentuată, fapt care a determinat o soluție arhitecturală compusă din două volume decalate ca înălțime și articulate planimetric în zona casei scării cu rolul de conectare și asigurare a continuității palierelor de acces diferite ale casei la cotele naturale ale terenului. Volumul dominant de formă liniară devine suport / sprijin pentru volumul mai mic – o construcție parter peste care se dezvoltă o terasă foișor care este o continuare a zonei de zi a volumului principal. Această terasă / foișor este protejată la partea superioară de un element tip pergolă / terasă - accesibil la nivelul mansardei - element care permite deschiderea  unei perspective generoase de peste 180o pe direcția E-N-V.
Materialele tradiționale folosite în arhitectura locală (lemn și piatră) sunt transpuse în expresia plastică a casei printr-un limbaj dictat de tehnicile actuale. Nu s-a încercat o pastișare a arhitecturii din zonă, ci o reinterpretare a acesteia.

 

 

1 comentariu:

Andrei
26 Feb 2011 - 11:37 am

Din pacate planul mansarda nu coincide cu ce e construit, in interior langa scara, in plan se vrea un perete, care de altfel nu exista, se vede foarte bine in poza 11. Cei care stau la locul de luat masa nu au o priveliste pe fereastra, decat in capatul incaperii.