ATELIERU’ DE LEMN - concurs de idei cu DETALII la vedere

ATELIERU’ DE LEMN pentru mobilitate urbană își propune să ilustreze și să promoveze arta și meșteșugul, precum și metodele constructive ale arhitecturii în lemn, fie ea tradițională sau experimentală, având ca numitor comun LEMNUL. Atracția pe care o va exercita un astfel de eveniment pornește de la nevoia publicului de informare și predispoziția acestuia de a învăța și absorbi tradiția și inovația prin demonstrații practice de “construire” în lemn. Proiectul cultural este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este compus din trei secțiuni: PAVILION  + CONCURS +  EXPOZITIE INTERACTIVA

‘ATELIERU’ DE LEMN - CONCURS DE IDEI  CU DETALII LA VEDERE’

[PREMIU: 1000 EURO]

‘CONCURSUL DE IDEI CU DETALII LA VEDERE’ se înscrie în activitățile ce concertează seria de expoziții interactive ATELIERU’ DE LEMN, adresându-se  în primul rând studenților și tinerilor arhitecți din țară. Scopul concursului este acela de a identifica, în plan național, exemple de bună practică în valorificarea construcțiilor tradiționale din lemn, urmărind să readucă în discuție necesitatea angajării meșteșugurilor și artei în procesul de construire actual.

Lucrările selecționate vor fi expuse în cadrul expozițiilor - atelier ce vor avea loc la Timișoara (29 și 30 septembrie 2012) și  Sibiu (P-ta Mare, 13 și 14 octombrie 2012). In aceste locații se va monta un pavilion mobil, demontabil și repetitiv, suport și cadru expozițional pentru lucrările selecționate în urma acestei competiții. Expoziția se va transforma, prin demonstrații practice susținute de sculptori și meșteri populari, într-un eveniment interactiv în care publicul participă la execuția produsului de “arhitectură meșteșugită”.

Meștesugul lemnului va putea fi expus publicului sub forme evolutive, cronologice sau stilistice (în manieră arhaică, tradițională și contemporană), cu scopul schimbării mentalității publicului larg, largirii modului de a percepe posibilitățile de expresie ale unui material în forme tradiționale sau contemporane, acestea neexcluzându-se unele pe altele. Evenimentul promovat sub denumirea de ATELIERU’ DE LEMN provoacă conștiința publică  la o reevaluare a creației, tradiției și inovației, fie ea meșteșugită sau de autor.

Concursul propune tinerilor arhitecți să promoveze proiecte de revalorificare a construcțiilor tradiționale din lemn, urmărind una sau mai multe  tipologii de analiză și intervenție pe o clădire cu valoare arhitecturală.


TEMA CONCURSULUI

Concursul are ca obiect extinderea unei locuințe tradiționale din lemn cu valoare arhitecturală, aflate în mediul rural (sau urban - expuse în cadrul muzeelor în aer liber din țară), care să urmărească transformarea acesteia într-o locuință a timpurilor noastre/viitoare. Casa aleasă de concurent ca obiect al intervenției se poate afla în orice stare (funcțională/abandonată, cu sau fără degradări). Volumul minim propus va adăposti funcțiunile adiționale necesare (living/dormitoare, baie etc). Schema funcțională propusă poate să presupună (dar nu neaparat) reconversii în vechea clădire în funcție de oportunitatea acestora și de noua schemă funcțională. Intervenția propusă poate fi alipită sau detașată, vizibilă sau ascunsă, reținută/dramatică față de construcția existentă. [abordarea va fi explicată textual de către concurenți în descrierea conceptului].


www.REcult.ro
Facebook REcult