Hotel Diafan
Tipul proiectului: | proiect executat |
Autor: | 9 OPȚIUNE |
Localitate: | Baia Mare |
Echipa de proiectare: | Ildiko MITRU, Ioan Ştefan PASKUCZ, |
Proiectant structură: | S.C. ARCOLAR S.R.L., Baia Mare |
Proiectant instalații: | Electrice: S.C. CERAL S.R.L., Termice și sanitare, curenți slabi: S.C. TUNDRA S.R.L. Baia Mare; energie neconvențională: S.C. CLIMA TRANSILVANIA S.R.L. |
Alți colaboratori: | Semnalistică: S.C. ADDICT S.R.L.; Lucrări de artă: Sculptor Marius MUREȘAN |
Antreprenor general: | S.C. DIAFAN S.R.L. |
Client: | S.C. DIAFAN S.R.L. |
Anul proiectării: | 2004 |
Anul execuției/finalizării: | 2006 |
Suprafața construită: | 226 mp |
Suprafața desfășurată: | 983 mp |
Suprafața utilă: | 674 mp |
Fotograf: | Ildiko MITRU |
Situată în zona pietonală a Pieţei Libertăţii, accesibilă şi din strada Dacia, de tip bară cu S+P+1 niveluri, clădirea , după cum o relevă studiul istoric a fost ridicată în secolul al-XV-lea. Inevitabil, în mai mult de şase secole imobilul a suferit nenumărate transformări, astfel încât la decopertare au fost dezvelite numeroase elemente gotice, renascentiste şi baroce. În anul 1964 latura nordică a clădirii s-a prăbuşit, ca urmare unitatea textilă care deţinea la acea dată imobilul, reface această aripă cu P+2 niveluri, la aceeaşi înălţime.
Reabilitarea Hotelului Diafan face parte din procesul refacerii fondului construit din zona istorică protejată a aşezării medievale Rivulus Dominarum, îndelung neglijată, accelerată odată cu intervenţia de anvergură derulată de administraţia locală în 2002-2004 şi distinsă pentru acest demers cu Marele Trofeu al Ministerului Culturii si Cultelor in anul 2004.
Provocarea acestui proiect a constat în rezolvarea optimă a funcţiunilor într-o clădire in care planurile sunt tributare golurilor din fațada, flexibilitatea partiurilor noii destinații este supusă constrângerilor dictate de respectarea la maximum, în imagine şi substanţă, a monumentului istoric. În corpul vechi au fost amplasate crama la subsol, recepţia , un bar – cafenea la parter şi restaurantul la etaj.
Serviciile au fost grupate în extinderea din anii ‘60. Cele 11 camere de cazare au fost distribuite la etajul 2 şi mansarda corpului nou şi în cele 2 niveluri de mansardă ale corpului vechi. Forma şi dimensiunea restrânsă a clădirii ne-au determinat să amplasăm circulaţia verticală în zona mediană, astfel încât casă de scară în patru rampe a devenit o piesă centrală, care a determinat un veritabil exerciţiu de înnobilare a unui spaţiu de altfel anost. Scopul principal urmărit a fost acela de a pune în valoare ornamentele originale din piatră, descoperite după desfacerea tencuielilor, de a compatibiliza clădirea existentă cu noua destinaţie şi de a încărca simultan spaţiul nou creat cu atmosferă istorică şi contemporană
1 comentariu: