Casa Simedrea


16.11.2014
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: SODA architects
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: arh. Oana Sârbu
Proiectant general: arh. Oana Sârbu
Proiectant structură: ing. Victor Văcaru
Client: Fam. Simedrea
Anul proiectării: 2005
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 148mp
Suprafața desfășurată: 280 mp
Valoarea investiției: 900 euro/mp
Fotograf: Ovidiu Micșa

Tema acestui proiect vizează : o casă pentru o familie de tineri cu doi copii, parter și mansardă. La parter se doresc a fi organizate spațiile de zi - bucătărie, dining, living, birou/biblioteca de studiu - precum și cele tehnice; iar sus, spațiile de noapte – dormitoare, băi și un living pentru copii. Casa să aibă acoperiș cu șarpantă. Suprafața terenului:677mp.


Conceptul proiectului este se bazează pe învelișuri care se petrec, iar, în zonele de suprapunere, spațiul interior intră în relație cu cel exterior și se întrepătrund. Regăsim aceste zone la intrarea principală, în dreptul scării interioare și în dining.

În zona intrării principale, suprapunerea învelișurilor creează unui spațiu intermediar, o „cameră exterioară” de primire, care pătrunde în interior, acest fapt fiind marcat și de prezența acelorași finisaje la exterior și interior la nivelul pardoselii și al pereților.
În dreptul scării interioare, zona „verde” din exteriorul casei pătrunde în interior și se regăsește într-o mică grădină  „verde” interioară.


Din punctul de vedere al finisajului, învelișul este alcătuit din zidărie de cărămidă aparentă cu strat de aer ventilat ancorat prin intermediul unor tije din metal inoxidabil de zidul de închidere din cărămidă cu goluri Porotherm.
Spațiile intermediare amintite – intrarea și scara interioară - sunt marcate de un puternic ax vertical, prin care spațiul interior explodează cu ajutorul unor goluri zenitale, făcând trimitere la relația pământ-cer.
Gardul dinspre stradă prezintă aparatul de intrare structurat pe același principiu de învelișuri petrecute combinate cu jardiniere din beton aparent. 


Funcțiunile „de zi” de la parter (cota ±0.00) - locul de luat masa (dining-ul), bucătaria și livingul comunică direct, creând un spațiu fluid și continuu care expandează pe orizontală spre exterior prin intermediul unor uși glisante de sticlă. 
O scară interioară articulează, pe verticală, zona de zi de la parter și livingul de la etaj , fluidizând, astfel, spațiul și pe verticală.