Amenajare temporară - Palatul Cultural Blaj


17.10.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: atelier MASS
Localitate: Blaj
Echipa de proiectare: Camelia SISAK, Marius Cătălin MOGA, Silviu ALDEA, SISAK Tamás,
Proiectant structură: Miron Scumpu
Alți colaboratori: Ioan Mihai Baba, Alexandra Suciu
Client: TransilvaniaFest
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Fotograf: Silviu Aldea, Victor Mech

* Proiect câștigător la secțiunea „Arhitectură de interior” în cadrul Premiilor OART 2011.

Între 29-31 iulie 2011, la Blaj, județul Alba, a avut loc a șaptea ediție a festivalului itinerant de cultură și mâncare, TransilvaniaFest. În cadrul acestui festival, pe lângă evenimentele tradiționale ale festivalului legate în special de arta culinară și producători agricoli locali, organizatorii au ales să se implice într-un subiect cu mult mai dificil: patrimoniul arhitectural aflat într-o avansată stare de degradare, și anume Palatul Cultural din Blaj, prin organizarea unor evenimente în spațiul deteriorat al acestei clădiri.

Principala provocare a constituit-o bugetul extrem de redus și cerința ca materialele folosite pentru amenajarea temporară să poată fi reciclate sau refolosite în totalitate: practic materialele au fost aproape în întregime obținute prin sponsorizări iar lucrările realizate de voluntari.
Întregul proiect a mizat pe contrastul intervenției față de materialul construit existent, suprafețele de călcare au fost ridicate și detașate de pereții existenți pentru a dirija și pentru a oferi, în același timp, parcursuri sigure în exploatare. Lumina perimetrală accentuează senzația de separare și distanțare dintre inserția temporară și trecut traumatic. 

Spațiul a fost organizat în două zone cu caractere diferite în funcție de utilizările lor. Astfel, zona de acces (spațiu acoperit) este destinată în principal expunerii proiectelor participante la concursul de arhitectură. Traseul care leagă zona de expoziție de platforma în aer liber este dirijat de un podest alb, supraînălțat, incadrat de lumină caldă ce amplifică culorile tencuielii macinate, urmele de fum, zidăria aparentă pe alocuri. Dispuse simetric față de axul scenei, două instalații cinetice pornesc de la un desen geometric similar realizat în nișele din foaierul central pentru a propune experiențe cinetice diferite: o proiecție cartată iluminează aleatoriu și progresiv triunghiurile decupate de firele textile adăugând spațialitate unui volum misterios. Cealaltă instalație este dinamizată de gestul uman fără a face apel la mijoace tehnice: prin acționarea directă a unui pendul luminos, umbrele desenului geometric pulsează repetitiv deformând imaginea inițială și multiplicând-o.

Zona platformei corespunde fostei săli de spectacole a cărei sarpantă a fost distrusă integral de incendiul survenit la inceputul anilor 90. Astfel spațiul se prezenta ca o curte interioară în care vegetația și-a intrat în drepturi, ocupând în totalitate sala de spectacole precum și turnul scenei și balconul sălii. Aceste 2 zone au fost menținute în același stadiu ca mărturie a transformărilor succesive ale clădirii. Platforma centrală a fost gândită ca o suprafată albă abstractă care în extremitatea dinspre turnul scenei se pliază geometric pentru a forma o colină topografică suport al evenimentelor colaterale cinei onorifice:  concert cvartet și piesă de teatru. Un turn cu rol de periscop permite perceperea vegetației din balcon de la nivelul pardoselii și adaugă verticalitate și spațialitate vizibilă intervenției. Ansamblul platformă - scenă geometrică - turn constituie un obiect complex introdus prin contrast în ruina sălii de spectacole. Lumina indirectă a corpurilor de iluminat fluorescente întărește impresia de imaterial: corpul stăin al platformei contaminează prin intermediul luminii albe pardoseala carbonizată și zidăria existentă, creând un nou spațiu în care cina elegantă se desfășoară într-o atmosferă de liniște și deschidere către cer. Proiecția cartată iluminează sistematic anumite zone ale scenei: portalul, vegetația sau fundalul cu aceeași tematică a geometriei abstracte și a luminii albe.

După foarte mulţi ani în care acest spaţiu a fost ignorat şi lăsat în ruină, TransilvaniaFest a reuşit să îl pună în valoare şi să îi redea, chiar dacă numai pentru un scurt timp, funcţiunea sa de spaţiu de spectacol.

 

 

4 comentarii:

DAN DINOIU
6 Nov 2011 - 08:56 am

Asta e un proiect misto.

VKL
11 Feb 2012 - 08:38 pm

De acord!

Dorin
25 Jun 2012 - 10:29 am

Arata excelent lumanarelele in borcane si "canapeauau" aia neregulata din fata ecranului.

g88
19 Jul 2012 - 03:34 pm

extrem de scenografic :)