RETIREMENT HOME


27.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: AZC
Localitate: Riedisheim (Franța)
Echipa de proiectare: Grégoire ZÜNDEL, Irina CRISTEA,
Client: COM CO des Collines
Suprafața desfășurată: 3500 mp
Valoarea investiției: 6,5 M€
Fotograf: Yves MARCHAND, Romain MEFFRE

Acest azil de bătrâni este situat pe înălţimile Riedisheim (o suburbie a Mulhouse), într-un cartier rezidential. Suma constrângerilor geofizice şi de reglementări urbanistice a făcut ca acest teren să fie dificil de construit: forma alungită, panta terenului de peste 10% şi reglementările foarte restrictive aplicate acestuia au fost a priori incompatibile cu dimensiunea şi cerinţele temei de proiectare. Aceste condiţii ne-au condus în dezvoltarea proiectului spre o clădire adaptată formei și constrângerilor terenului. Clădirea se desfășoară în lungime de la est la vest, în timp ce înălțimea sa, din patru tronsoane uşor decalate una față de alta, urmeaza panta naturală a terenului. Acoperişurile vizibile din drumul de acces principal situat în partea de sus a parcelei sunt în întregime înierbate, ceea ce a ajutat la atenuarea impactului construcţiei asupra contextului.

Am împărţit lungimea clădirii în module mici de dimensiunea câtorva camere, în scopul integrării mai bune în zona de clădiri rezidențiale. Aceste fragmentări aduc o cantitate generoasă de lumină naturală în interiorul căilor de circulație de la toate nivelurile. Complexul de clădiri este îmbrăcat cu lemn, a cărui notă liniştitoare își face simțită prezența în viaţa de zi cu zi a locuitorilor.