Quattro Core


23.11.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PZP Arhitectura
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, Ioana SECAREA, Octavian GUGU
Proiectant instalații: MC General Construct
Alți colaboratori: Jones Lang LaSalle – project manager
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 3500 mp
Fotograf: Cosmin DRAGOMIR

O clădire de birouri amplasată într-un peisaj anost, cu vecini așezați periculos de aproape pentru bunăstarea angajaților săi, avea nevoie de reamenajarea unuia dintre etaje pentru o companie multinațională care dezvoltă viitorul.

Tema cerea zone mari de birouri open space pe care noi ni le doream mai primitoare decât cele obișnuite. Majoritatea birourilor open space sunt lipsite de individualitate și angajații se simt pierduți în spațiu ore întregi. Noi credem că oamenii își petrec prea mult timp în postura de “unul dintre mulți alții” așa că am decis să aplicăm un cod de culori spațiului, încercând să delimităm diferite zone, cartiere. Totul pentru ca biroul este “acasă” pentru cea mai mare parte a timpului și colegii din open space sunt cei mai invazivi vecini pe care-i vei avea vreodată.

Etajul pe care-l amenajam era foarte întunecat. Din cauza distanței prea mari dintre golurile de fațadă, lumina nu ajungea până la nucleul clădirii. Pe de altă parte, clientul își dorea să evoce latura multiculturală a corporației. Ca răspuns, am propus îmbrăcarea spațiilor centrale (săli de întâliniri, server, sala de mese și spațiul de relaxare) cu imagini din mari metropole. De ce să nu vezi Tokyo de la un mic birou din București dacă firma are un sediu acolo? Poate ajungi să lucrezi chiar în filiala respectivă. Pentru o corporație, detaliul inspiră, motivează, este distractiv și permite angajaților să își odihnească ochii pe linia de orizont pe care altfel nu ar vedea-o opt sau zece ore pe zi.

Poziționarea în spațiu se face ușor pe întreg etajul companiei. Ți se dă un spațiu în New York, Londra, Tokyo sau Hong Kong și un birou specific dintr-o anumită culoare de cartier: verde, galben, magenta sau cyan, și altfel știi mereu unde stai.

Zona de recepție setează atmosfera pentru această lume virtuală, fără limite. Conexiunile de pe tavan și pereți creează iluzia unei rețele nesfârșite. Asta determină subconștient starea în care intră atât angajații, cât și vizitatorii: firma nu cunoaște limite pentru ceea ce poate face.  În timp ce recepția stabilește atmosfera de algoritm, sala de mese rupe senzația de spațiu binar, cu materiale mai calde. O pauză în mijlocul zilei de la mediul obișnuit de lucru te poate reseta și face mai creativ.