Private House MME


11.04.2012
Tipul proiectului: studiu
Autor: RAUM
Localitate: Petreștii de Jos (jud. Cluj)
Echipa de proiectare: Horațiu RĂCĂȘAN, Adrian POP
Anul proiectării: 2008
Suprafața construită: 122 mp

Intenţia arhitectului este de a înlesni simbioza dintre viaţa oamenilor şi ritmul firii, fără ca una să o influenţeze negativ pe cealaltă. De asemenea am avut în vedere ca acest lucru să se întâmple discret şi fără risipă (de orice fel). Totul e gândit ca reciclabil sau “asimilabil” în timp de către natura; dacă oamenii vor pleca vreodată din acest loc.

Pornind de la o temă pe cât de vagă pe atât de încurajatoare, am vrut o casă cât se poate de discretă, care se arată doar celor aflați în imediata apropiere. De la distanță arată ca un zid de consolidare a terenului, pe o pantă în apropierea lizierei.

Beneficiarul și-a dorit o casă pentru propria lui personalitate și pentru propriile obiceiuri. Ca urmare, partea vestică a casei e spațiul lui, partea centrală (dominată de șemineu) e locul de primire a oaspeților/prietenilor, iar partea estică a casei e concepută ca un spațiu pentru oaspeți sau pentru birou.

Situl se află în intravilanul comunei Petreştii de Jos aproape de liziera pădurii. Casa propusă utilizează panta naturală a terenului, orientându-se cu deschiderea principală spre Cheile Turzii, aflate la sud-est.

Privelistea impune vitrajul central iar vecinătăţile imediate permit inserţia unui “bârlog” omenesc, fără efecte secundare negative în timp.