Podul Mihai Vodă


09.02.2011
Tipul proiectului: studiu
Autor: SYAA
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Adrian Răzvan SOARE, Sebastian Lupea
Proiectant general: Soare & Yokina Arhitecți Asociați SRL
Client: Primăria Capitalei
Anul proiectării: 2010

În momentul de față legătura pietonală între Centrul Istoric și zona verde a Parcului Izvor, iar mai departe cea către centrele de interes din sudul orașului este blocată prin dispariția în anii ’80 a podului Mihai Vodă. Apare astfel necesitatea de a realiza un pod pietonal și pentru bicicliști, care să traverseze Dâmbovița și Splaiul Independenței în dreptul străzii Lipscani.
Podul este conceput sub forma unei „camere urbane”, un spațiu al comunității și al autoreflexiei. La nivel urban silueta podului susține liniile de forță ale țesutului urban, definind clar spațiul construit de cel liber și realizând un context avantajos pentru scuarul ce adăpostește Memorialul Holocaustului.
La nivel cultural, podul este și un simbol al memoriei colective, reclădind simbolic vechiul Pod Mihai Vodă. Podul își propune și să suplinească lipsa de spații de servicii de care suferă Parcul, oferind spații de întâlnire și socializare orintate spre vest pentru a exploata la maximum priveliștea apusului peste oglinda de apă a Dâmboviței. Pe malul drept coborârea se face printr-un amfiteatru larg, plantat, ce oferă un loc de popas și pretextul unor evenimente urbane.
Parcările subterane sunt organizate pe ambele maluri ale Dâmbovitei, cea de pe malul stâng desfășurându-se pe două niveluri și oferind cca 230 locuri de parcare iar cea de pe malul drept desfășurându-se pe un singur nivel și având o capacitate de cca. 200 locuri.

 

 

2 comentarii:

Anonymous
14 Feb 2011 - 09:42 pm

ce draaaaaguuuuuut !

Raiden
15 Feb 2011 - 01:51 am

Nu. Nu imi place cum arata si nici nu are vreo legatura cu fostul pod. Oricum, daca ar fi sa se refaca ceva, s-ar muta podul in linie cu bd. Libertatii.