PENSIUNE TURISTICĂ ATRA DOFTANA


22.08.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: TECON
Localitate: Valea Doftanei
Echipa de proiectare: Bogdan Babici, Alexandru Maftei, Bogdan Brandiburg
Proiectant general: SC TECON SRL
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 955 mp
Fotograf: Cosmin Dragomir

* Proiect premiat la secțiunea „Arhitectură / social-culturale” în cadrul Anualei de Arhitectură de la București 2011.

Clădirea este situată pe malul unui lac de munte și este configurată pe două volume majore, profitând de forma naturală, ce prezenta 2 căderi de nivel majore intercalate cu 2 zone aproximativ plane: volumul ce adăpostește unităţile de cazare şi recepția, şi cel ce conține spaţiile de divertisment , cele de utilităţi şi cele tehnice, ambele volume fiind astfel articulate încât să exploateze cât mai benefic configuraţia geometrică a terenului, orientarea şi priveliştile pe care situl le are, acordând o atenţie sporită modului de inserare în sit şi felului în care clădirea dialoghează cu mediul înconjurător.

Primul dintre volume, ce adăposteşte unităţile de cazare este amplasat cu un nivel sub zona de acces pe teren, generând pe acoperişul său platforma necesară parcării automobilelor, şi a spaţiilor de manevră necesare acestora. Astfel dispus, volumul se află într-o poziție subterană (faţă de cota de nivel a accesului), lăsând neatinsă imaginea cadrului natural.

Al doilea volum speculează declivitatea mare a terenului înspre zona luciului de apă şi este amplasat sub primul volum, conferindu-i celui dintâi o extindere a spaţiului verde de curte, permițându-se astfel deschiderea spre privelişte a tuturor spațiilor de cazare. Cel de al doilea volum conţine zona de zi a pensiunii: sala de mese, restaurantul cu spaţiile anexă de depozitare.
Clădirea este finisată folosind în mare măsură materiale specifice locului şi funcţiunii, nivelul cazării este îmbrăcat în lemn în timp ce zona de zi este finisată cu piatră la exterior.

Construcția profită de natura terenului, exhibând minimum de suprafață, cu excepția suprafețelor vitrate prin care se poate admira priveliștea lacului, majoritatea anvelopantei este învelită de pământ.

 

 

1 comentariu:

Horatiu Racasan
7 Oct 2011 - 07:08 pm

buna de publicat "la revista"- poate si in Detail.....Deci se poate si la Romanica. Interesante asocierile de materiale( finetzuri si brutalisme).
Din lucratura transpare un arhitect( echipa de arhitecti)care vrea mai mult decat "mainstream" si transpira pentru asta.Bravo. Sper sa faci/faceti pui.