Pavilion recepție / primire


19.12.2011
Numele complet al proiectului: Rețea de refugii turistice în munții Harghita
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: blipsz
Localitate: com. Tomeşti
Echipa de proiectare: BENEDEK István, PÁSZTOR István, SZÉNÁSI Zsolt , Macalik Arnold
Proiectant general: BLIPSZ + ATELIER FKM
Proiectant structură: Milimetric - Timár László
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 145 mp
Suprafața desfășurată: 230 mp

* Câștigătorul secțiunii Arhitectură < 1000 mp din cadrul Premiilor OART 2011 - Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania

Translatăm la o anumită distanță, din țesutul densificat al așezării tradiționale locale, un element, restructurat, dar familiar volumetric și material - relaționând locul marcat antropic în natură cu locul de concentrare intensă (așezarea vizibilă în zare tocmai prin șirul zimțat de șure complet construite din lemn). Pavilionul transformă funcțional modelul construcției gospodărești și interpretează azi volumetria, structura și detaliile acestora, utilizându-se în mare parte materialul tradițional reprezentativ al acestei sub-regiuni, lemnul de rășinoase. Structura construită are ca reper atât construcțiile gospodărești ale satului, utilizate permanent, cât și cele dispersate pe pășunile mai înalte, distante: saivanele utilizate temporar. 

În locul repetării nostalgice a structurilor tradiționale existente, propunem în general adaptarea acestora, în sensul durabilității, la modul de viață actual. Pavilionul va servi ca destinație și refugiu în natură: acoperit, umbrit, dotat cu zonă pentru odihnă, pentru prepararea hranei și încălzire, dar suficient dimensionată pentru a putea servi inclusiv ca și platformă de întrunire comunitară pentru diverse evenimente, organizate sau spontane.  

Primul refugiu, finalizat la Tomești în anul 2011, a fost realizat din investiția administrației locale, a Consiliului Județean Harghita și al Ministerului Dezvoltării Regionale și al Turismului. Execuția lasă doar puțin de dorit, dar iese la iveală problema gospodăririi și supravegherii acestor dotări mai mult sau mai puțin izolate. S-au depus încă 6 Studii de fezabilitate pentru alte locații, obiecte principale de investiție ale unor proiecte aplicate spre finanțare în cadrul axelor de dezvoltare ce promovează investițiile în dotările turistice din zona rurală. Rețeaua cuprinde zona montană a Ținutului Secuiesc, susținând atât drumețiile pe traseele turistice, cât și unele dotări existente, dar slab dezvoltate. S-a ales realizarea unui proiect-tip, rapid implementabil, ce permite posibilitatea variației funcționale, volumetrice, inclusiv din punctul de vedere al adaptării la condițiile topografice, geotehnice și climatice locale.

 

 

5 comentarii:

lucica
9 Feb 2012 - 09:49 pm

dealul ala artificial sunt sigur ca arata grozav in randari:). of archdaily, ce ne faci tu noua:)

Ciprian Ilas
17 Oct 2012 - 06:08 pm

Studiaza mai bine proiectul si ai sa vezi care e rolul "dealului aluia artificial".

Russu Iulia
17 Oct 2012 - 06:20 pm

Integrarea in situ , mi se pare mai mult decat fortata!!!Nu avem panta din teren , dar asta nu ne impiedica sa o obligam sa ''rasara''...II inteleg prefect scopul, dar contrazice prea multe reguli

Ciprian Ilas
18 Oct 2012 - 12:20 pm

E un refugiu turistic, desi denumirea de "pavilion" te poate duce in eroare pentru ca nu e exact folosit cu sensul cu care ne-au obisnuit bienalele de arhitectura. Movila de pamant isi face treaba in contextul ala. E o buna bariera contra vantului si sa nu mai vorbim de coeficientul de izolare termica al stratului de pamant.
Regulile care nu rezolva cerintele reale ale programului is doar afinitati personale supraevaluate:)

Vali Bogdan
5 Nov 2012 - 08:46 am

Deschiderea pe trei laturi face pavilionul de neutilizat atat iarna cat si vara.

"Curentul" pe care il stim cu totii ( adica energia " YIN " ) circula nestingherit , influentand negativ functia determinanta ptr care a fost creat.

In cazul constuctiilor turistice ca si in cazul altor tipuri de constructii civile, functionalitatea primeaza in fata designului. Inainte de a fi frumos sau fain, tre' sa fie functional, util, practic, economic etc.