Extindere şi mansardare Cozac


16.04.2011
Numele complet al proiectului: Extindere şi mansardare locuinţă unifamilială
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: 9 OPȚIUNE
Localitate: Baia Mare
Echipa de proiectare: Ildiko MITRU, Ioan Ştefan PASKUCZ,
Proiectant structură: ing. Gelu ZAHARIA
Proiectant instalații: inst sanitare: ing. MADÁCSI Istvan; inst electrice: ing. Alexandru FLORIAN
Antreprenor general: SC CIPLEA S.R.L.
Client: Marioara COZAC
Anul proiectării: 2004
Anul execuției/finalizării: 2004
Suprafața construită: 351 mp
Suprafața desfășurată: 649 mp
Suprafața utilă: 466 mp
Fotograf: Ildiko MITRU

Imobilul parter cu demisol parţial, realizat în anul 1941 cu destinaţia de locuinţă, după scurt timp, în anul 1945 a fost  naţionalizat. Intrată în proprietatea statului clădirea a fost tranformată şi adaptată necesităţilor diverşilor utilizatori, ultimul Direcţia Cinematografică Judeţeană, care evident a depus eforturi minime pentru întreţinere.

În anul 2004 casa este vândută şi noul proprietar, deţinător al reţelei de magazine COZAC FASHION, şi-a propus să extindă şi să reamenajeze clădirea astfel încât parterul acesteia să asigure spaţiile necesare pentru  sediul companiei iar mansarda , respectiv etajul corpului nou, să devină locuinţa acestora.

Iniţial clădirea părea solidă şi sănătoasă dar odată cu începerea investigaţiilor, au apărut numeroase vicii ascunse care ne-care ne-au obligat să renunţăm la aripa din spate şi să o refacem integral,să creştem regimul de înălţime de la
parter la etaj. Am optat pentru o expresie minimalistă a acestui corp, o lamă pe două niveluri cu acoperiş terasă, în contrast cu corpul vechi căruia i-am păstrat aspectul original de vilă interbelică.

Spre stradă s-a menţinut volumul cu şarpantă, cu două rezalituri simetrice care  flanchează accesul principal la parter. S-a prevăzut şi un acces secundar pe frontul posterior pentru depozite şi spaţii tehnice. Sediul se dorea să fie raţional compartimentat pentru birourile personalului şi managerilor, cu o sală de consiliu şi un spaţiu comun pentru servirea mesei.

Locuinţa situată la etaj, are acces independent , cu o scară amplasată în corpul nou, închisă semitransparent cu parasolare din lemn. Apartamentul are ca piesă centrală camera de zi, deschisă spre terase generoase. Nevoia de spaţiu verde, privat ,asigurat de curţile locuinţelor individuale, inexistentă în cazul acesta,  a fost compensată printr-un spaţiu amplu, deschis, amplasat pe terasa circulabilă cu acces din biblioteca adiacentă livingului. Aici s-a amenajat o mică grădină, o terasă pentru odihnă, servirea mesei, un barbeque.

Pentru finisajele exterioare s-a optat pentru materiale perene, lemn, piatră, tencuieli decorative şi o feronerie cu motive vegetale la parapete, copertină şi ]mprejmuire, element ce se armonizează şi se completează cu amenajarea peisageră a spaţiului situat în faţa sediului.

 

 

1 comentariu:

Sisak Tamas
17 Apr 2011 - 11:28 am

Felicitari pentru intregul proiect! Si pentru terasa verde in special, in 2004!