Casa Tudosie


11.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: atelier TREI
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Codruța NEGRULESCU, Codruța POPA
Antreprenor general: S.C. WEST BUILDING S.R.L.
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 180 mp
Suprafața desfășurată: 450 mp
Fotograf: Ovidiu MICŞA, Brîndușa HAVAŞI

Locuinţa se află într-o zonă  semi-urbană a oraşului Timişoara. Vecinătăţile cartierului Mehala, altădată dominate de grădini fermecătoare, se transformă astăzi într-un peisaj urban cu caracter bizar.  Situl pe care s-a construit locuinţa se învecinează la dreapta cu o constructie ridicata empiric și dezvoltată prea mult pe verticală. La stânga, terenul casei se învecineză in mod deocamdată fericit, cu o gradină cultivată.  

Soluţia proiectului a fost modelată atât de forma neregulată a parcelei cât şi de vecinătăţile eterogene. Unghiul de inflexiune al terenului a făcut ca cele două volume majore ale corpului casei sa se articuleze in acelaşi mod, urmărindu-se astfel o ocupare cât mai raţională a parcelei neregulate. 
Îmbinarea celor  două volume ale casei intr-un unghi ascuţit, face ca lumina ce pătrunde în interspaţiul format de cele doua coji  să se materializeze într-un mod neaşteptat, așa cum o arată una dintre fotografiile de mai jos.  
Volumul casei închide în centrul său o curte interioară către care sunt orientate spaţiile casei ce pretind o anumită intimitate. Curtea interioară comunică cu restul spaţiului exterior printr-o mare “fereastră” in cadrul căreia trebuia sa se decupeze silueta unui nuc ce exista pe sit în momentul de debut al proiectului. Pe timpul şantierului insă, lucrările mecanizate au distrus nucul, astfel încat astăzi, marea “fereastră” încadrează in mod ironic- cel puţin până la formarea coroanei copacului nou plantat -chiar unul dintre elementele satirice ale casei învecinate.

Casa, ce pare din exterior un volum solid si închis, oferă- odată ce ai patruns în spaţiul interior- dezvăluirea câtorva elemente surprinzătoare.  Dincolo de zidurile exterioare  poţi descoperi prezenţa radiantă a curţii interioare ce nu se lasă relevată aproape deloc din curtea exterioară a casei. La etaj, se face simţit un fascicul zenital din direcţia luminatorului, ce are aceeaşi deschidere ca toate celelalte goluri pătrate de pe faţade.  

 

 

5 comentarii:

Anonymous
13 Apr 2011 - 12:17 am

Excelent!

Cristian Severin
13 Apr 2011 - 10:23 am

Felicitari!
Ambele proiecte prezentate de voi aici sunt exemplare.

ion
13 Apr 2011 - 08:42 pm

felicitari!!

imi salta inima de bucurie cand vad proiecte din astea la noi in tara

ma bucur ca se gasesc si "beneficiosi" din astia cu care se pot da lectii de arhitectura si altora

peter sägesser
4 Jun 2011 - 12:40 am

good project, hope you get more of this clients.

horatiu racasan
10 Feb 2012 - 07:13 pm

cred ca iarna asta ne va pune bine pe ganduri vis a vis de ce "tool"-uri uzam in arhitectura din clima noastra. Chiar daca, vara, in Timisoara e la fel de cald ca in Lisabona sau, poate, la plajele Mediteranei.....
Altfel, un obiect arhitectural reusit - care a presupus multa munca si talent din partea arhitectilor; obiect pe care as vrea sa-l vad la fel de radios si peste 10 ani, nicidecum gri (posibil din cauza umezelii,prafului, inghet-dezghet repetat, etc.)
Sub tavalugul globalizarii,infrigurati sa fim cu un pas inaintea tuturor uitam sa fim noi insine, cu adevaratele noastre particularitati.....
Nu-i lucru usor. Cel putin pentru mine.