Casa Tudor


18.09.2011
Numele complet al proiectului: Locuință unifamilială "Tudor Adrian"
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: manadelucru
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Dorin-Ștefan ADAM, Mădălina Maria IFTIMI, Corina PITIC
Proiectant structură: Cristian CONSTANTINESCU
Proiectant instalații: Beneficiarul
Client: Tudor Adrian
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2010
Valoarea investiției: 200 000 euro
Fotograf: Dorin Stefan ADAM

În urma dezmembrării unui teren de 500 mp cu deschidere la două străzi, au rezultat două parcele de 225 respectiv 275 mp. Beneficiarul proiectulu nostru trebuia să aleagă unul din cele două loturi. Având doar un argument de natură financiară, pentru a plăti cât mai puțin pe teren, a optat pentru suprafață mai mică. Acesta a fost și soluția lui salvatoare întru-cât cea de-a doua parcelă, inclusiv partea mică din terenul ales, cadeau sub incidența unei retrageri impuse de perimetrul de protecție față de linia ferată, astfel încât pe cea de-a doua parcelă, în condițiile în care dorești să demolezi și să construiești ceva este absolut imposibil prin neobținerea avizului de la CFR. Astfel pe un teren relativ mic, beneficiarul nostru dorea construcția unei locuințe cu parter etaj 1 și mansardă, cu scări pe colt în formă circulară cu baluștrii și locuri speciale de muscate prinse la geam. În urma discuțiilor sucesive legate de modul de organizare al spațiilor de orientarea casei raportată la punctele cardinale, de volumetrii adecvate sau nu, s-a ajuns la proiectarea unei case, cu volume destul de prismatice, în terasă. Retragerile impuse de certificatul de urbanism duceau la o singură soluție posibilă pe un teren atât de mic, și anume parterul să fie mai retras decât etajul care ieșea în consolă în față și spate, înspre stradă aliniindu-se la limita de proprietate. Pe sub această consolă se face intrarea în locuință. Inițial acest spațiu era complet liber, ulterior la cerea beneficiarului l-am închis parțial în vederea realizării unui birou pentru activități liberale. În conformarea imobilului s-a urmărit recuperarea terenului de la nivelul curții prin realizarea terasei etajului care asigură intimitatea desfășurării activităților la acest nivel unde locuiește baiatul familiei.