CASA H


26.11.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: TEKTUM
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: TÓTHFALUSI Gábor, TULOGDY László György, BÁLINT Ágnes
Proiectant general: SC TEKTUM ARHITECTURĂ & ARTĂ SRL
Proiectant structură: SC TOPPROIECT SRL
Proiectant instalații: SC GRADINSTAL SRL
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2012
Suprafața construită: 130 mp
Suprafața desfășurată: 224 mp
Fotograf: Andrei NEAMŢU

Situat în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, proiectul are ca temă extinderea şi etajarea unei clădiri parter, concepută pentru acomodarea unei familii cu doi copii. Structura existentă, în formă de L, era poziţionată pe limita de proprietate vest având o latură perpendiculară pe stradă. Această configuraţie a fost preluată şi în cazul volumului nou parter-etaj deoarece permitea o ierarhizare între zonele de acces dinspre stradă şi curtea interioară. Soluţia adoptată prezintă ocuparea optimă a parcelei din punct de vedere al relaţiilor fată de vecinătăţi.

Structura clădirii este concepută în cadre din beton armat, pereţii existenţi fiind preluaţi doar ca şi închideri. Şarpanta este din lemn, parţial aparentă cu învelitoare din tablă de zinc.

Parterul cuprinde spaţiul principal de locuit, fără compartimentări, doar zonificări alveolare. Camera de zi, locul de luat masa şi bucătăria au deschideri vitrate mari spre terasă. Etajul este rezervat dormitoarelor şi băilor aferente.

Faţadele sunt finisate cu căramidă manuală în două culori (maro închis şi crem) combinate cu placări din pin termotratat. Deasemenea, elementele structurale ale şarpantei sunt vizibile și colorate în nuanţa placării.

Volumul spre stradă este caracterizat prin opacitate și masivitate, dar ierahizat - se diluează prin deschidere de goluri succesive dinspre planul gardului la stradă spre parter şi registrul etajului, unde raportul plin- gol este invers proporţional. Această  tratare diferenţiată derivă din dorinţa de a creea spaţii intime şi ferite de ochii trecătorilor la nivelul parterului şi deschideri de goluri mari la etaj, de unde perspectivele sunt interesante.

Dacă imaginea spre spaţiul public este tratată sobru prin aplicarea cărămizii, zona curţii interioare, a terasei este considarată zona caldă, familială unde lemnul este preponderent. Majoritatea spaţiilor interioare de la etaj și parter sunt orientate spre aceasta.

 

 

1 comentariu:

Judit
28 Nov 2012 - 11:11 am

Modern, fuctional!