Casa A. Borza


17.02.2011
Numele complet al proiectului: Casa unifamilială pe Str. Alexandru Borza
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: COCHECI BIROU DE ARHITECTURA
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Adriana COCHECI, Radu COCHECI,
Proiectant structură: ing. Nicolae Ceocea şi ing. Ivantie Crăciun
Proiectant instalații: termice : ing. Liviu Morcan; sanitare : ing. Leonida Truta; electrice : tehn. Gheorghe Iancu; gaz : ing. Ioan Rusu
Antreprenor general: ACI Cluj-Napoca
Anul proiectării: 2000
Anul execuției/finalizării: 2001
Suprafața construită: 196 mp
Suprafața desfășurată: 560 mp
Suprafața utilă: 473 mp

Terenul, cu o suprafaţă de 720mp, situat pe strada Alexandru Borza (fostă strada Umbroasă) în centrul Clujului în imediata vecinătate a Grădinii Botanice, este o parcelă de formă trapezoidală cu o diferență de nivel de 4,5m pe direcţia est-vest.

Din cauza dificultăţilor de amplasament s-a dorit realizarea unui monovolum cu preluarea aliniamentelor clădirilor din vecinătate, iar din punct de vedere al nivelurilor asigurarea continuităţii palierelor de teren cu cele din interiorul imobilului. Preluarea de aliniamente, dispunerea funcţiunilor majore determinate de vecinătăţi, orientările şi posibilitatea obţinerii unui iluminat natural constant au generat în cadrul anvelopei vitraje ample pentru asigurarea transparenţei şi realizării continuităţii relaţiei interior – exterior. Spaţiul interior se deschide cu generozitate putând fi uşor de perceput în ansamblu. Continuitatea, coerenţa si unitatea  spaţiului interior sunt conferite de cromatica şi tipurile de materiale de finisaj ce intră in componenţa pardoselilor şi a tavanelor.
Materialele vizibile utilizate - cărămida, lemnul de stejar şi sticla au fost alese nu numai pentru ceea ce reprezintă ca expresie a tradiţiei şi evoluţiei în domeniul construcțiilor ci şi ca o necesitate de armonizare cu cerinţele sitului.
Ideea care a stat la baza acestui proiect a fost asigurarea elementelor de comunicare, a transparenţei mesajului - expresivitate prin acurateţe volumetrică în deplin echilibru cu rigoarea matematică a relaţiilor funcţionale.
La baza întregului demers ce a stat la fundamentarea croiului conceptual, în afara temei de proiectare şi a elementelor obişnuite, spaţii, funcţiuni, suprafeţe, a fost modul de percepţie al aspectului social, cultural şi de reprezentare – în esenţă o încercare de identificare a personalităţii comanditarului cu obiectul de arhitectură.