Bulevardul Eroilor şi Piaţa Unirii


30.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PLANWERK
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: PLANWERK
Proiectant structură: sc NV Construct srl, Cluj-Napoca
Proiectant instalații: sc Progir srl, sc Prociv srl
Alți colaboratori: Kosemund und Putz Architekten, Hamburg
Antreprenor general: Tirrena Scavi (Bd. Eroilor), Iridium (P-ţa Unirii)
Client: Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Anul proiectării: 2005
Anul execuției/finalizării: 2006
Suprafața construită: Bd. Eroilor: 16.000 mp, P-ţa Unirii: executat 7650 mp din totalul de 30.000 mp
Valoarea investiției: Bd. Eroilor 2.500.000 €, P-ţa Unirii (faza 1) 1.470.000 €
Fotograf: PLANWERK, APAI Emese

Proiectul este rezultatul unui concurs de idei desfăşurat în două faze. Înainte de reamenajare, cele mai importante două spaţii urbane ale zonei centrale erau marcate de fragmentare şi de blocarea traseelor pietonale. Prin eliberare şi reorganizare funcţională, suprafeţele recîştigă calităţi proprii unui spaţiu public central.

Bulevardul Eroilor

Cele două carosabile separate din lungul bulevardului Eroilor sunt reunite sub forma unui singur carosabil cu două benzi pe latura sudică, măsura ducînd la extinderea de patru ori a supra­feţei pietonale. Proiectul împarte zona pietonală astfel cîştigată pe latura nordică în trei fîşii generoase, care găzduiesc mersul la cumpărături, promenada şi locurile de repaus. Cei 50 de tei plantaţi în lungul axei centrale încadrează nişe verzi, lateral coridorului pietonal principal, şi delimitează astfel diferitele activităţi. În lungul fostei rigole istorice sînt aliniate două fîntîni şi o cişmea, readucînd prezenţa publică a apei, într-o formă contemporană. Măsurile realizate includ şi refacerea şi eficienti­zarea iluminatului public.

Piaţa Unirii

Reorganizarea circulaţiei auto deschide posibilitatea reconfigurării întregului spaţiu public. Suprafaţa pieţei, concepută unitar, atinge şi uneşte pe direcţia est-vest cele două fronturi construite. În acest fel, imobilele sunt „aduse” din nou în piaţă. Zona de interes arhe­ologic este încadrată în amenajare, în jurul ei configurîndu-se un loc de repaus. Un front de trepte pierdute preia configuraţia topografică a laturii de vest, funcţionînd în acelaşi timp ca un sistem de gradene orientate spre piaţă. Pe latura de sud, un sistem de fîntîni însoţite de platani oferă un loc de odihnă şi o atracţie pentru copii. Odată cu reamenajarea spaţiului urban, este modernizat şi sistemul de iluminat public.
Pînă în prezent, a fost realizată numai prima fază a reamenajării pieţei.

 

 

2 comentarii:

Anonimul-cj
30 Nov 2011 - 02:40 am

proectare si executie dezamagitoare. un spatiu 'steril', lipsit de orice personalitate.

Dacian
12 Nov 2012 - 12:20 am

Spatiul este multifunctional. Are o alta personalitate de fiecare data cand este folosit pentru un anumit eveniment - si ocaziile sunt multe. Cand e gol, beneficiezi de un spatiu larg in care sa stai linistit si sa te uiti la centrul Clujului, fara sa vina masini peste tine sau sa te impiedici de garduturi. Este ce trebuie sa fie o piata centrala dintr-un oras - un loc amplu de adunare, nu un loc ingust prin care doar sa treci. Unii membri ai publicului nu au capacitatea sa inteleaga astfel de avantaje.