Apartament C.A.D.


20.02.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ateliercetrei
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Paul-Mihai MOLDOVAN și Florin-Vasile LAZĂR
Proiectant general: Paul-Mihai MOLDOVAN
Alți colaboratori: Execuție mobilier: SC TERMINUS PROD SRL
Client: Călin și Alexandra Dora
Suprafața utilă: 54 mp
Fotograf: Dacian Groza

Principala problemă pe care amenajarea Apartamentului C.A.D. a prezentat-o este una specifică apartamentelor construite în suburbia contemporană românească, fiind vorba despre un apartament în care lipsa de eficiență și confort din construcție au presupus găsirea unor soluții realist-funcționaliste de regândire a spațiului interior și de compartimentare eficientă a diverselor obiecte și ansambluri de mobilier. Dată fiind suprafața apartamentului și orientarea pe colțul sud-estic al clădirii, amenajarea trebuia să utilizeze în mod cât mai eficient lumina și spațiul interior pentru a degaja spațiul.

Dacă singura modificare a partiului a fost deplasarea zidului dintre dormitor și coridor pentru a permite încastrarea unui dulap cu acces din coridor, restul modificărilor au fost aduse plafonului și instalațiilor electrice, poziției caloriferelor și instalațiilor sanitare, precum și unor elemente de detaliu cum ar fi corpurile de iluminat, profilul din aluminiu perimetral utilizat la zona de întâlnire între pereți și pardoseală pentru încastrarea plintei din lemn, și ridicarea ușilor pe întreaga înălțime a apartamentului, fără toc și pervazuri la partea superioară. Finisajul pardoselii, realizat din lemn masiv de salcâm aburit, inclusiv în baie, furnirul din stejar băițuit folosit la finisarea ușilor și a mobilierului creează o continuitate unitară a ansamblului.

Principalul motiv arhitectural al amenajării a fost utilizarea unei culori diferite pentru fiecare spațiu al apartamentului: roșu pentru coridor, violet-bordeaux pentru baie, verde-oliv pentru bucătărie și verde pentru dormitor. Zona de zi și locul de masă, ca punct de întâlnire al tuturor spațiilor, a devenit și locul de întâlnire al tuturor culorilor.

Cel de-al doilea motiv arhitectural îl reprezintă design-ul, funcționalitatea și precizia în executarea mobilierului, dar și utilizarea tehnologiilor asistate de computer. Tendința accentuată de a crea un mobilier produs „meșteșugărește”, caracterizat prin simplitate, funcționalitate și calitatea materialelor, generează un spațiu viu și natural în același timp. Minimalismul elementelor și dispunerea atipică a mobilierului, determinată de faptul că pe două din cele patru laturi ale apartamentului există ferestre pe toată înălțimea, contribuie la degajarea și utilizarea maximă a spațiului. Mobilierul multimedia central, pe toată înălțimea camerei, modulat pentru transport și montaj, care conține o bibliotecă cu dublu acces și spații atent compartimentate pentru diferite utilizări, reprezintă o soluție optimă prin care pereții albi rămân neocupați și contribuie la sporirea luminii interioare naturale. Mobilierul a fost gândit să îndeplinească funcții specifice, iar poziționarea corpurilor de iluminat urmărește eficientizarea iluminatului interior. O atenție deosebită s-a acordat celui din baie, care a necesitat dezvoltarea unui design specific spațiului.

Fără a gândi acest proiect în termenii unui „concept spațial” sau ai unei veritabile „compoziții” arhitecturale, amenajarea a reușit să creeze un spațiu viu și aerisit, a cărui funcționalitate și simplitate întâlnește calitatea execuției și o viziune de ansamblu în care culoarea accentuează valențele diferite ale spațiilor de viață și contribuie la o viziune ergonomică asupra spațiului.

Text: Sabin Borș (a apărut în numărul 122 al revistei Igloo)