Ansamblu G4


16.05.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Voluntari
Echipa de proiectare: Dan DINOIU, Alexandru POP, Florin TUDOR, Mona VATMANU
Proiectant structură: Aurel ARDELEA, Anca RUS, Liviu PAVEL
Proiectant instalații: Mihai TERZI
Anul proiectării: 2006
Fotograf: Dan Dinoiu, Florin Tudor

Acesta este un proiect gândit în perioada de glorie a industriei imobiliare din nordul Bucureștiului și a inceput în 2006, când un client căruia i-am construit casa ne-a invitat să dezvoltăm un ansamblu de locuințe pe un amplasament aflat la liziera Pădurii Andronache. Clientul ne-a propus un mecanism de dezvoltare mai puțin întâlnit în epocă: se construiește numai în momentul în care există un beneficiar care să cumpare o parcelă. Până acum au fost construite/sunt în construcție 5 unități dintr-un total de 17 case planificate inițial.

Problema principala a ansamblurilor rezidențiale, așa cum o vedeam noi la momentul respectiv era acea ca proiectele, adresându-se unui cumpărător mediu ipotetic, se feresc să dea soluții prea particulare, caută un fel de medie a pieții, a gusturilor, și ajung sa fie defapt mediocre. Și cel mai grav lucru este că, atunci când sunt mari, devin plictisitoare și ne-proaspete chiar dacă arată bine. Ceea ce am oferit ca raspuns, în afara proiectului standard, a fost o anumită idee de egalitate, dar și de bricolage în același timp: clienții ar putea folosii mecanismul proiectului mai liber, ar putea bricola proiectul, situație care ar deveni mai interesantă decât una controlată (numai) de arhitecți, pentru ca ar putea da un grad de prospețime soluțiilor.


Cele două case construite în 2008, ca prototip, au stabilit limitele materiale ale ansamblului:  elemente de provenienta industrială (foarte economice pentru ca sunt ieftine și se montează ușor - panouri sandwich în sarpante, plasă de oțel zincat pentru garduri), pomi fructiferi, deck-uri din lemn de larice, corpuri de iluminat Ikea dar și high-end (Droog Design). Unele detalii au fost lăsate deliberat la îndemâna proiectanților de rezistență, sau a beneficiarilor, care și-au montat efectiv balustradele scărilor sau terasele de lemn, în sistem do-it-yourself.

Condițiile inițiale puse de client au fost următoarele:
- proiectul să poată fi construit în sistem izolat sau cuplat, în funcție de parcelar;
- partiul să fie ușor adaptabil unui beneficiar cu cerințe speciale (mod de viață special);
- proiectul de rezistență să poată acomoda, sau să fie ușor adaptabil unor situații diferite, pentru reducerea costurilor și controlul eficient al termenelor de execuție;
- finisajele și echipamentele să fie aceleași în toate locuințele, pentru a putea fi negociate convenabil cu furnizorii;
- anumite elemente de arhitectură să se regasească în toate locuințele, pentru a ajuta marketing-ul proiectului (pride elements).
- imaginea generală să nu fie una monotonă și repetitivă, și nici una meschină, întalnită de obicei în ansamblurile de speculație imobiliară.