Casa M


07.05.2011
Numele complet al proiectului: Locuință unifamilială P+M
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ARTPLAN
Localitate: Dumbrăvița
Echipa de proiectare: Romeo SZORAD, Andrei RACOLTA, Krisztina DUDAS
Proiectant structură: SC Con Sam Pro SRL
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 130 mp
Suprafața desfășurată: 245 mp
Suprafața utilă: 183 mp
Valoarea investiției: 260 000 euro
Fotograf: Krisztina DUDAS

Parcela aflată în discuție se află în partea de est a comunei Dumbrăvița într-o zonă cu caracter rezidențial. Suprafața terenului este de 678 mp cu front stradal de 18 m spre NE. Mobilarea parcelei a fost condiționată de regimul tehnic: 5.00 m retragere la stradă, respectiv 1.90 m față de limita din dreapta. Tema compusă cu beneficiarul a fost uzuală pentru casă unifamilială pentru trei generații. Locuința se dezvoltă pe două niveluri (P+M) într-o suprafață totală de 245 mp cu Sc=130 mp cu un POT de 20%.

Din punct de vedere volumetric propunerea constă într-un corp relativ compact dispus longitudinal pe parcelă. Singurele două „accidente” sunt corpul pe parter adiționat la dreapta (bucătăria) și volumul „grădiniței” excavat la stânga până la nivelul cornișei. Dispunerea și conectarea funcțiunilor este susținută de orientarea față de punctele cardinale și de cerințele temei de proiectare. Fațada posterioară se detașează și se dublează printr-o „coajă-limită” ce va proteja cele două terase: de la living și de la dormitorul matrimonial. Cele două terase sunt conectate de o scară libera tip „șurub”. Terasele vor fi prelungiri ale spațiului interior devenind camere exterioare. Spre zona însorită se propune asumarea unei grădinițe în interiorul conturului primar al paralelipipedului inițial. Aceasta va introduce printr-un vitraj generos lumina în zona mediană – de circulație – a casei, în vecinătatea scării. Din acest motiv scara va fi o piesă discretă, scheletală, din metal și lemn.

Întregul ansamblu este unificat de o șarpantă curbă unificatoare cu învelitoare din tablă cutată. Intregul volum este îmbrăcat de o textură tare (klinker teracotă mat) până la cota inferioară a ferestrelor de la mansardă dezvoltând geometric un paralelipiped. Șarpanta va fi articulată cu acest paralelipiped prin albul calm intermediar.

Traseul exterior principal conectează zona de intrare, „cutia” de acces în locuința și terasa din spate de la living. Diferențele de nivel sunt recuperate prin rampa de acces și terenul sistematizat dotat cu „pași japonezi”. Traseul interior va avea focul în axul compozițional major.

 

 

3 comentarii:

Anonymous
29 May 2011 - 09:59 pm

voua chiar va place forma asta de grajd cu aspect vest-european ? o echipa formata din trei persoane ,cu studii in domeniu banuiesc, a reusit sa scoata un asemenea .... "lagar de concetrare" si vine sa il prezinte... Daca in Romania vor continua "artisti" ca dv.stra, sa isi etaleze prostul gust, n-o sa ajungem niciodata sa avem parte de ceea ce eu numeasc ARHITECTURA O ARTA :(

Alex
14 Jul 2011 - 03:30 pm

Frumoasa casa! Bravo! acoperisul nu este neaparat pe gustul meu dar in rest ii un exemplu de arhitectura de calitate! Pt. anonymous :daca tot vorbesti de arta si te blochezi la forma cladirii mai bine te abtii! ti-ar sta mai bine!

AdrianS
13 Aug 2011 - 07:12 pm

Nici eu nu prea sunt deacord cu solutia aleasa pentru acoperis da in rest solutia este curata si de bun gust ,nu extraordinara da in nici un caz nu este asa cum o descrie Anonymous .
@Anonymous
Incearca sa te abtii de la astfel de comentarii ,mai ales daca nu ai nici o cunostinta in domeniu ,replica ta denota o latura tipic romaneasca de comentator neavizat ......