Batem fierul la Conac! - Workshop de fierărie la Ţibăneşti, ediţia a VI a

În jurul Conacului P.P. Carp, de la Ţibăneşti, se redescoperă bogăţia meşteşugurilor tradiţionale de prelucrare a fierului.

Perioada: 26 - 30 iunie
Cost: 250 RON

Localizare

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, conacul Petre P. Carp este înconjurat de un parc, în mijlocul comunei Ţibăneşti. Conacul, parcul, şi mausoleul familiei, proiectat probabil de Gustave Eiffel, alcătuiesc un ansamblu istoric şi de arhitectură, protejat în zona deluroasă a Moldovei, la 50 km sud de Iaşi.
La Ţibăneşti se poate ajunge cu autoturismul (1), sau cu  autobuzul din Iaşi, în vecinătatea gării (2).

Descriere

Toate activităţile de la Ţibăneşti constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor.

Anul acesta, atelierul are scopul de a iniţia participanţii în arta fierăritului, prin realizarea unui obiect de artă cu destinaţie publică – staţia de autobuz Ţibăneşti, sub îndrumarea feronierilor conduşi de Victor Hornez, de la Şcoala de utilitate publică Les Compagnons du Devoir din Franţa, urmaşă a breslelor de constructori ai catedralelor din Evul Mediu.

Participanţii vor asambla elementele componente ale staţiei de autobuz, care va fi inaugurată de
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în 29 iunie 2012.

Joi, 28 iunie va avea loc seminarul "Necesitatea şcolilor de meserii în România", în cadrul căruia distinşi invitaţi* vor prezenta situaţia actuală şi aşteptările pe care şantierele de restaurare în domeniul monumentelor istorice le resimt din ce în ce mai intens.

În paralel se vor desfăşura o serie de activităţi conexe:

Acţiunile vor fi coordonate de arhitecţii: Alexandra Culescu, Adrian Mihăescu şi Şerban Sturdza.

Pe parcursul şederii la Ţibăneşti, participanţii vor putea profita de atracţiile zonei: cireşii, iazul, drumeţiile, atelierele de olărit din satul Schitu Stavric, bisericile moldoveneşti şi fierăritul seara la foc.


Foto: Andrei Mărgulescu

Cazare

Participanţii sunt aşteptaţi în dimineaţa zilei de luni, 26.06.2012.
Locurile de cazare disponibile sunt: pe terasa conacului (terasă – tip loggie este deschisă şi acoperită), într-una din clădirile istorice: clădirea Gang, casa Administratorului, casa Arhiterra şi casa Compagnonilor. De asemenea, se poate face camping în livada cu cireşi de la casa Administratorului.

Masă

Mâncarea va fi asigurată în sistem de pensiune completă, pregătită de bucătari angajaţi în acest sens şi servită dimineaţa, la prânz şi seara.

Echipament recomandat

Haine, mănuşi şi incălţăminte de lucru, sac de dormit (eventual cort), protecţie împotriva soarelui, cât şi protecţie împotriva vremii ploioase, entuziasm si multă voie bună! Participanţii îşi asumă răspunderea pentru desfăşurarea activităţilor în siguranţă, cu respectarea normelor de protecţie a muncii, în vigoare. Materia primă şi uneltele necesare atelierului vor fi oferite în mod gratuit de către Asociaţia Maria Ţibăneşti, ProPatrimonio şi Primăria Ţibăneşti.

Înscriere

Numărul locurilor disponibile este limitat.

Persoanele interesate sunt rugate să ne transmită cv-ul însoţit de o scurtă scrisoare de motivaţie pe una dintre următoarele adrese de e-mail - aso.maria.tibanesti@gmail.com, prodidbucuresti@gmail.com până la data de 20.06.2012.

Confirmarea listei participanţilor se va face prin e-mail.

Informații despre workshopul de fotografie găsiți aici.


Foto: Șerban Sturdza

Workshopul, seminarul de fierărie şi expoziţiile sunt organizate pe baza unui parteneriat între
Grupul şcolar "Petre P. Carp", Ţibăneşti, Primăria comunei Ţibăneşti şi Asociaţia Maria, cu sprijinul
Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), prin proiectul cultural
"Transfer de inovaţie – feronerie de artă".

Manualul de fierărie este finanţat de Ambasada Franţei în România,
Uniunea Arhitecţilor din România şi Asociaţia Arhiterra.

 
 

1 comentariu:

Miclaus Marius
28 May 2012 - 06:54 pm

Minunat. O initiativa care trebuie felicitata si de ce nu...urmata.