Tendințe proaspete de la Milano

Salonul Internațional de Mobilă de la Milano, ediția 2012 dă tonul interioarelor relaxante, mizând pe modele confortabile din materiale naturale ca lemnul, pielea, alături de metal și sticlă, excelent puse în valoare de un design inovator.

În perioada 17-22 aprilie a avut loc cel mai important eveniment expozițional din lume, de pe segmentul amenajărilor interioare. Unde altundeva dacă nu în chiar în capitala modei, a designului, a ideilor îndrăznețe și a artei transformate în mobilier – Milano. 230.000 mp de expoziție, 2.500 de companii participante, 290.000 de vizitatori profesioniști din peste 160 de țări – așa s-ar descrie în cifre Salonul Internațional de Mobilă.

Diana Calfa, managing partner al unui atelier de interioare din Cluj, ne-a povestit câte puțin despre ceea ce propun designerii anul acesta și cum se adaptează aceste tendințe în proiectele de amenajare românești.

O sărbătoare a lemnului

Designul de interior este ca designul vestimentar – poți avea și  pret-a-porter dar și haute-couture. Atelierul de interioare pe care îl conduc gândește exhausiv proiectul - de la design și proiectare până la mobilare și ambientare, însă tot acest proces se pliază după personalitatea și nevoile clienților noștri. Anul acesta avem de a face cu tentințe foarte ușor de adaptat. Vorbim de o reîntoarcere la natural, la eleganță, bun gust și design focusat pe funcția confort. La această ediție a Salonului de la Milano putem spune că am asistat la o sărbătoare a lemnului.

De la design minimalist, nordic, la adevărate sculpuri din lemn voit cariat și finisat impecabil, de la linii simple contemporane până la ornamente baroce – lemnul se regăsește în toate amenajările. Vine acompaniat de piele în cea mai fină lucrătură, de metal, sticlă și oglinzi, toate fiind ca un liant dintre această reîntoarcere la natural și lumea modernă, contemporană.

Biblioteca supradimensionată

Reeditată pe toate suporturile de design – biblioteca este un must-have al anului. De la simpli pereți cu rafturi deschise, la jocuri de rafturi cu profunzimi variate, la combinații de suprafețe glisante, pereți despărțitori și biblioteci suspendate care lasă podeaua să respire.

Confortul provoacă designul

Designul este cel care atrage, însă funcția de confort este cea care selectează produsele. Un exemplu în acest sens ar fi canapelele care își ajustează pernele de spătar și șezut pe înălțimea și profunzimea potrivită celui care le testează.

Back to ’60-ties

Accentele pentru accesorizare înclină covârșitor anul acesta către obiectele “vedetă”, cu poveste, accesorii inspirate din perioada anilor ‘60. Aparate de fotografiat oldies, mașini de scris, cărți uzate, strânse cu fundițe, mixaje de rame – toate pentru a ne duce cu gândul la o reinventare a noastră și a locuinței noastre, o împrumutare a lucrurilor vechi pentru valorificarea lor într-un decor cât se poate de contemporan.

Tricotaje, împletituri din lânițe, blănuri, broderii de inspirația anilor ‘50-‘60, toate se regăsesc în decor sub formă de pernuțe, pleduri, huse și diverse alte accesorii.

Cromatică

Albastru este culoarea care se regăsește tot mai mult în amenajări - de la nuanțe aqua, cobalt, turcoaz până la numeroase tonuri vintage ale culorii. Recunoscută prin puterea de de relaxare a ambientului, culoarea imprimă mobilierului o notă nobiliară, accentuând și mai tare materialele naturale folosite.

Un alt laitmotiv al sezonului, gri-bejul “taupe” este folosit cu precădere pe suprafețele lacate care rămân să coexiste cu nervurile frumos evidențiate din piesele lucrate în lemn.

Nuanțele stinse de verde sau lila, cu accente îndrăznețe de galben, ocru și roșu întregesc tabloul cromatic al noilor tendințe în designul de interior.

Designeri sub reflector

Milano este fără îndoială casa designului. În zilele Salonului de Mobilă, metropola devine cu adevărat o zonă de atracție pentru publicul profesionist – arhitecți, designeri, decoratori – Pininfarina, Patricia Urquiola, Zaha Hadid, Philippe Stark, Karim Rashid, colaborători ai caselor de design Kenzo, Fendi, Hermes, Rosenthal, Christofle, Cappellini, Cassina, Baxter, Smania, Porada, Selva, Vitra, etc. La această ediție a Salonului de la Milano, o întâlnire specială și deosebit de plăcută a fost cea cu designerul Daniele Lago, totodată proprietarul companiei Lago. Este cu siguranță unul dintre cei mai talentați designeri ai momentului, un adevărat trend setter, cu idei inovative pe care le regăsim “împrumutate” frecvent și de alte case de design.

BOX separat:

Despre ediția 51 a Salonului de Mobilă
Salonul Internațional de Mobilă de la Milano a fost organizat pentru prima data în 1961, când un grup de producători de mobilier au decis să organizeze împreună o expoziție ca soluție pentru creșterea numărului de clienți de pe piața internațională.

Astăzi, expoziția cu tradiție de peste jumătate de secol prezintă cele mai noi trenduri în designul amenajărilor interioare, idei și prototipuri, creațiile designerilor cu renume, fiind totodată și pista de lansare pentru artiștii tineri.

Suprafața dedicată expunerii este împărțită în 22 de pavilioane tematice. Anul acesta, pe lângă pavilioanele clasice cu mobilier, târgul a găzduit și Eurocucina – expoziție dedicată bucătăriilor, organizată o data la doi ani, Salone Internationale del Bagno – mobilier, obiecte sanitare, finisaje și accesorii pentru băi, și mult râvnitul Salon Satelit - dedicat designerilor debutanți care vin cu idei îndrăznețe menite să-i diferențieze și să-i lanseze pe piață.

Fotografii oficiale Cosmit - Salone Internationale del Mobile