Lacrimi și Sfinți


02.04.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Corvin CRISTIAN,
Anul execuției/finalizării: 2012
Fotograf: Corvin Cristian
Fotograf: Cosmin Dragomir

Amenajat în centrul vechi al Bucureștiului, restaurantul Lacrimi și sfinți reprezintă o interpretare în cheie modernă și contemporană a unui loc în care autenticitatea și naturalețea evocă și reiau în mod subtil tradiții  decorative și funcționale românești. Imagine a melanjului culinar pregătit de poetul Mircea Dinescu, restaurantul este caracterizat prin simplitatea motivelor folosite, care evocă un caracter pierdut și un stil esențializat, fără a fi însă minimalist.

Lemnul este elementul principal care structurează spațiul aerisit dat de pereții albi, văruiți simplu, și care este o punte de legătură între cele două niveluri diferențiate stilistic ale restaurantului. Păstrat neatins, recuperat sau transformat pentru a se putea integra în acest spațiu, lemnul descrie elemente și structuri stilistice preluate din diferite zone geografice ale țării, schițând parcă o hartă imaginară și integratoare a motivelor. Alături de mobilierul vechi, mobilierul nou oferă o dimensiune modernă, aproape scandinavă, a cărei subtilitate e dată nu doar de integrarea elementelor moderne, ci și de felul în care acestea reușesc să transmită ideea unei tradiții transformate.

Motivele folclorice delimitează spații aerisite și vesele care elimină stereotipiile restaurantelor tradiționale românești și comunică un aer nou, în care carpetele tradiționale și trofeele realizate din LEGO trădează o dată în plus autenticitate, creativitate, și o atenție fără egal pentru detaliile compozițiilor. Parterul luminos, cuprinzând o bucătărie semi-deschisă, este urmat de un subsol al cărui element-cheie este barul inspirat de vechile ateliere de tâmplărie ale cramelor, unde decorațiunile sunt realizate din sticle de vin. Toate elementele sunt esențializate, iar stilul se desparte de conformismul românesc pentru a reinterpreta în manieră contemporană scenografii etnografice de interior.

De la bolțile special create, inexistente în spațiul inițial, sau cărămida curățată și refăcută, și până la ferestrele menite să ofere un echilibru interior ansamblului sau capacele roșii prinse cu magneți de perete, elementele decorative degajă o atmosferă relaxantă și care realizeză o sinteză perfectă între tradiție și caracterul contemporan. Interiorul exprimă o scenografie atentă și meticulos regizată, unde decorul descrie mai mult decât un spațiu – el descrie o moștenire și o succesiune stilistică.

Text: Sabin Borș

 

 

2 comentarii:

A
3 Apr 2012 - 09:48 am

Restaurant cu specific romanesc fara lustre in forma de roata de caruta si stergare pe perete?
Foarte simpatic proiectul. Imi place indrazneala si doza de ironie din detalii.

ielizz
17 Apr 2012 - 04:54 pm

in sfarsit o ambianta traditionala smart, sper combinata cu aceeasi eleganta si in farfurie de domn sef!
un deliciu
multumim Corvin!