CASA HAJDÓ


13.03.2012
Numele complet al proiectului: Vilă contemporană pe teren în pantă
Tipul proiectului: proiect în curs de execuție
Autor: blipsz
Localitate: Odorheiu Secuiesc
Echipa de proiectare: BENEDEK István, PÁSZTOR István, Macalik Arnold
Proiectant general: BLIPSZ + ATELIER FKM
Proiectant structură: Lamina - Virág Jácint
Proiectant instalații: Profinstal - Anastasiu Vlad
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 175 mp
Suprafața desfășurată: 245 mp

Terenul impune contextul pantei spre nord, ce oferă panorama orașului în vale și a munților în depărtare: în contrast cu orientarea favorabilă a vieții cotidiene în relație cu parcursul solar. Clădirea organizează astfel locuirea pe teren în jurul terasei orientate spre sud-vest, parțial umbrită dinspre est și vest, păstrând modelul gospodăriei tradiționale, organizată în jurul curții. 

Terasa exterioară și spațiile funcționale comune interioare sunt articulate, pe orizontală și verticală, în relație cu topografia, panorama și orientarea optimă. Doar spațiile intime și anexele sunt delimitate cu pereți. Zidurile casei și planșeul acoperișului închid „doar” volumele spațiale astfel aranjate pe teren. Terasa exterioară, precum și vecinătățile imediate sau îndepărtate sunt incluse ttraseelor vieții cotidiene, parcursul incluzând acoperișul ce completează  topografia terenului.  

„Camera” de zi și „bucătăria” cu locul de luat masa sunt deschise spre terasă cu vitraj vast, parțial umbrit pe timp de vară, beneficiind de aportul termic considerabil în lunga perioadă rece, la care contribuie stratigrafia suprafețelor de închidere, calitatea tâmplăriilor și instalațiile edilitare. 

Echipa tânără acționează eliberat de rutină, pur conceptual, proiectarea și execuția este susținută de colegii cu experiență consistentă, iar execuția este „mânată” de avântul clientului cunoscător și deosebit de perseverent. Echipa de proiectare nu stă să calculeze orele de muncă, beneficiarul nu stă să contabilizeze nervii și banii investiți. Grijile sunt toate purtate de vânt urcând panta „casei”. Familia a crescut și în timpul construcției.

 

 

3 comentarii:

Sisak Tamas
13 Mar 2012 - 11:09 am

Aceasta casa ar trebui publicata si pe site-uri straine, gen archdaily, dezeen etc. Misto!

arhipura
17 Apr 2012 - 03:54 pm

Va ajunge si pe acolo.Reusita casa !

Bogdan Berbecariu
29 Jan 2013 - 02:07 am

Un proiect frumos! Felicitari!