Complex Muzeal de Știinţe ale Naturii


29.09.2011
Tipul proiectului: concurs
Autor: ARS LONGA
Localitate: Constanta
Echipa de proiectare: Diana TALOȘ, Flaminiu TALOȘ, Adelina Boloţ, Sztahura Márk
Alți colaboratori: stud. arh. Ioana Curelariu, stud. arh. Marinela Truică
Anul proiectării: 2010
Suprafața desfășurată: 15.5 ha

Concursul de soluţii a solicitat reconceptualizarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Constanţa, cu modernizarea Delfinariului, adăugarea unui Acvariu, a unui Exotariu şi a unei Grădini Botanice.

Delfinariul, ca obiect, este legat de mal, un teatru pentru mamiferele mării; relaționat  cu golful – portul recreat. Amfiteatrul delfinariului este locul senzaţiilor publice, suprapuse pe perspectiva lacului existent.

Acvariul, aflat la intrarea în complex este un element de primire, având terase largi şi console elansate înspre oraş. Intrând, te acomodezi și dispari în obscuritate pentru a descifra în acvariile luminate lumile oceanelor şi mărilor lumii. Este traseu, este scenografie, este un spaţiu de relaxare, prilejul unei  amintiri din copilărie şi din vacanţa „de la mare”.

Exotariul intră în dualitate cu lumea mărilor din Acvariu. Acest obiect reprezintă pământul, mineralul, malul. Între cele două se dezvoltă un traseu pe sub lacul microrezervației cu un expozeu despre alternanţa şi paralelismul vieţii între pământ şi apă. Înaintând, ajungi printre terarii la malul şi cascada crocodililor peste care levitează cuibul imens şi voliera suspendată. Rampa urcă în grădina fluturilor.

Grădina Botanică dublează tot ce am adus mineral şi fosil în ansamblu. Ea se dezvoltă în mod clasic, cu sectoare (roman, chinez, japonez, Delta şi alpinariu), fiecare însă este încrustat și pe „spina” entităţilor hidrodinamice ale construcțiilor, ce ar fi adus de peste oceane, fragmentele unor lumi îndepărtate.