Vise despre case

Titlu: Vise despre case
ISBN: 978.606-8026-08-4
Număr de pagini: 88
Format: 22x22 cm
Anul apariției: 2011
Concept, texte și desene: Eliza Yokina
Redactor: Dănuț Ungureanu
Grafică: ACME Industries, Paramon Dinu
DTP: Cristian David
Corectură: Andreea Amzoiu
Tipărit de Master Print Super Offset
București, igloomedia, 2011
„O carte cu vocație de arhitect” – Mihaela Dedeoglu, Radio France International
Cartea „Vise despre case" pleacă de la premisa că arhitectura și, în general, lumea construită, ne influențează existența încă din primii ani de viață, iau parte la dezvoltarea noastră. De la vârste foarte mici, copiii își construiesc căsuțe, se joacă in ele, se raportează de asemenea la spațiul construit, însă casele nu prea sunt prezente în poveștile lor.
Pe lângă cărțile despre animale, diverse obiecte, personaje celebre sau muzică, ar trebui să-și facă loc în biblioteca celor mici și o carte despre case.
Atenția cu care este privit și abordat mediul construit se cultivă de la început, din copilărie. Chiar dacă „Vise despre case" nu este propriu-zis o carte educativă, ea are puterea prin creativitate, să-i provoace pe copii să privească cu alți ochi casele care îi înconjoară și să-și dorească să afle mai multe despre ele.
Albumul conține 18 povești, care aduc casele în atenția copiilor ca fiind personaje vii, cu emoții, explicând într-un mod relaxat diverse aspecte ale arhitecturii. Ilustrațiile sunt desene simple de mână, alb negru, și sunt însoțite de ilustrații 3d de tip pop-up.
„Vise despre case” s-a dorit a fi o carte – obiect, care să ducă cu gândul la un proiect de Arhitectură, așa cum suntem obișnuiți să-l vedem: negru pe alb, machete volumetrice ce ajută la vizualizarea proiectului in spațiu. In plus, este o carte atentă la mediu, de aceea s-a folosit hârtie reciclată. Asemănător arhitecturii, care este un proces și un demers alături de rezultat, „Vise despre case” este o carte interactivă, un exercițiu pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, de a ‘construi’ din paginile decupate personajul poveștii și o invitație de a aduce culoare, de a desena pe carte.
„Imi doresc ca această carte să nu rămână în bibliotecă, ci să devină un pretext pentru dialog între părinți și copii. Impreună, ei pot inventa noi povești despre case. Cartea este o alternativă la unele cărti strict comerciale, care având povești seducătore prin culoare și sclipici și în care copiii devin doar simpli consumatori. Prin „Vise despre case” am dorit să evit această latură și să pun în loc un mesaj ce poate depăși obiectul cărții.” – Eliza Yokina
Această carte a fost realizată prin finanțarea OAR din timbrul de arhitectură,
cu sprijinul VELUX Romania și Albumul A51.