Parcul Mobil - workshop de creație

Perioada: 8-12 noiembrie 2012

Coordonatori: Alex Axinte şi Cristi Borcan (StudioBASAR), Diana Culescu (PRP Birou de Studii Contemporane-peisagist), Laura Panait (antropolog), Tiberiu Ciolacu (Planwerk).

Organizatori: Ascociația Studenţilor Arhitecţi Cluj-Napoca

Participanți: Ioana Borcan, Ioana Butiri, Florina Dascăl, Ingrid Dragomir, Anna Eckenweber, Bianca Fanta, Mădălina Leș, Georgeta Macovei, Viorela Codruța Pleșa, Roxana Pop, Simina Purcaru, Szorcsey Agnes,  Alexandra Șovre, Denisa Tătar, Irina Tătaru, Andrada-Denisa Todea,  Paula Tripon

Sponsori: Ordinul Arhitecților din România, Administrația Fondului Cultural Național

 

“Parcul mobil” este un workshop al Asociației Studenților Arhitecți (AStA) pentru spațiile verzi din Cluj-Napoca. Participanții la atelier au avut la dispoziție un cap-tractor legat cu o semi-remorcă și misiunea de a amenaja pe această platformă un parc cu tot ce înseamnă el, de la faza de proiectare până la faza de construcție.

Parcul urmează să fie plimbat în cadrul ZA2013 în locurile alese inițial, zone care duc lipsă acută de spații verzi sau în care acestea sunt folosite necorespunzător. Se va opri, se va extinde în afara platformei pe care este amenajat și va ocupa spațiul în încercarea de a induce constiinței publice importanța folosirii adecvate a acelor zone. 

În parc se vor organiza evenimente, picnicuri, piese de teatru, proiecții de film, mici concerte, sau cocktail party-uri.

Proiectul se va desfăşura în 3 etape :

  • I   : faza de propuneri/soluţii
  • II  : faza de detaliere tehnică
  • III : faza de construcţie, parcul fiind pus în funcţiune în cadrul Zilelor Arhitecturii 2013.

La acestă primă fază au participat studenţi de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism și studenți de la Facultatea de Peisagistică din cadrul USAMV Cluj.

În continuare sunt prezentate abordările celor cinci situri în fragmente preluate de pe planșele de prezentare:

De după blocuri

După cortina de beton din cartierul Mărăști se ascund locurile oamenilor și oamenii care au uitat de mult că locurile sunt ale lor. Spațiul public e ivadat de mașini, de gunoi dar mai ales de lipsă de inițiativă și de aparenta neputință a locuitorilor.

"Parcul mobil" aduce cu el provocarea de a folosi spațiul care ne aparține. Activitățile propuse invită locuitorii să își ocupe curtea blocului, să se joace, să se relaxeze, să se bucure dar mai ales să ia inițiativă pentru a revendica și îmbunătăți spațiul public și după plecarea platformei.

Parcul mobil este încărcat cu:

  • o bucătărie
  • o scară de trecere spre vechea platformă de beton care devine loc de joacă;
  • gradene folosite ca locuri de șezut pentru cinema în aer liber sau pur și simplu ca loc de spus povești;
  • diorama care invită la o reactivare a memoriei locului, a poveștilor și plăsmuirilor;
  • ... bănci, pături, plante, cretă colorată, sandvișuri, filme și muzică bună, oameni voioși.

Odată cu luarea în folosință a scuarului de verdeață acesta va căpăta o identitate, va primi un nume, va deveni reprezentativ pentru utilizatorii lui.

Aventură pe Canalul Morii

În ciuda faptului că situl se află în apropierea stadionului Cluj Arena, lucru care face ca acesta să abunde de fani ai fotbalului ori de câte ori are loc un meci, spațiul nu este amenajat încât să fie atrăgător. Zona poate fi considerată ca fiind "culoarul" care face legătura N-S dintre Calea Mănăștur și Someș. Dacă traseul pietonal ar fi unul plăcut, ar putea deveni o bună alternativă la traversarea cu mijloacele de transport în comun.

Zona ar putea deveni mai atractivă dacă întreg teritoriul ar fi tratat ca o zonă de explorare prin introducerea elementului surpriză. Astfel pe întreg traseul din apropierea canalului apar la intervale distincte instalații, piese de mobilier urban și piese pentru joacă.

De asemenea, zona din apropierea canalului Morii va fi tratată asemeni unui debarcader, urmând să fie amenajată cu mobiler pentru ședere, piese pentru joacă și platforme de lemn. Numărul punctelor de trecere va fi și el mărit.

Toate garajele sus

Zona lacului trei care face parte din complexul de lacuri Gheorgheni a deveit fie spațiu de tranzit, fie teren viran folosit mult sub potențialul său.

Probleme identificate:

  • vederea spre lac este obturată de șirul de garaje;
  • spațiul restrâns prin care se poate înainta spre lac este plin de gunoaie;
  • lipsa locurilor de șezut pe malul lacului.

Scenarii propuse:

  • platforma - garajul comun al comunității de locatari se deschide într-un amfiteatru care coboară spre lac, oferind un spațiu pentru socializare și pentru desfășurarea diferitelor activități;
  • într-unul din spațiile dintre garaje se poate înainta spre lac pe un ponton care reprezintă un garaj scufundat și care vine în continuarea unuia folosit ca loc de șezut.

Tabără urbană

În cartierul Aurel Vlaicu, o bucată de sălbăticie este păzită de o școală, un bloc, niște garaje și o fabrică. Am identificat trei elemente cu impact puternic: bătătura, savana și cerul.

Ne dorim să descoperim și să punem în valoare (cu minim de intervenție) cele trei "specialități" ale zonei: bătătura, savana și cerul:

  • în pauze, platforma adună jocuri și aventuri: leagăn, trambulină, panou de cățărat, fotografii în fotografii;
  • propunem o lecție explorativă de biologie, un tur ghidat prin savană și cartier și un atelier de construit scaune, în ideea unei lecții în aer liber;
  • la lăsarea serii platforma se transformă în scenă, teatru cu elevii, sau proiecții de film legate de natură; experimentăm un foc de tabără în oraș, ne uităm la stele;
  • bătătura este un spațiu ideal pentru o cursă cu obstacole; noi propunem o movilă-trambulină și un circuit care se pot dezvolta în timp într-un parc cu biciclete;
  • poposim pe o platformă în mijlocul savanei, pentru observat scaieți și melci; observatorul țl vom construi împreună în cadrul unui atelier și va rămâne în savană.

Recreează strada

Cele trei triunghiuri verzi formate la intersecția străzilor sunt complet izolate prin mașinile parcate în jurul lor. Spațiul alocat mașinilor pentru circulație și parcare este mult prea mare față de necesități și față de spațiul alocat pietonilor.

"Parcul Mobil" urmărește aici reintroducerea în circuit a spațiilor verzi neutilizate, precum și reactivarea spațiului public aferent scuarului. Prin acest manifest se dorește implicarea comunității locale în încercarea de a îmbunătăți condițiile spațiului urban.

Printre activitățile propuse se numără:

  • un atelier de pictură în cadrul căruia se vor vopsi piese de mobilier urban;
  • activități sportive precum șotron, badminton, elasticul;
  • organizarea unei expoziții cu vânzare ce va include plante aromatice;
  • invitarea unui specialist cu rol de a oferi sfaturi utile de îngrijire a plantelor, precum și tehnici de înmulțire a acestora.