Interviu Atelier Zündel Cristea

Arhiforum.ro și-a propus să realizeze o serie de inteviuri cu arhitecți români care lucrează în afara țării. Deschidem această serie cu interviul cu Irina CRISTEA, asociat al biroului ATELIER ZÜNDEL CRISTEA (AZC) din Paris, alături de Grégoire ZÜNDEL.

1-Sabin Borș: Care este povestea Atelier Zündel Cristea și cum a luat ființă acest birou? De ce Paris și cum a influențat Parisul practica voastră arhitecturală?

Irina Cristea/AZC: Povestea agenției AZC este strâns legată de întâlnirea noastră acum 17 ani, ca studenți ai universității de Arhitectură din Strasbourg (Franța).

Am avut ocazia să lucrăm împreună în timpul studiilor universitare și după aceea, înainte chiar de crearea AZC. Totodată am și trăit și călătorit împreună, iar agenția este expresia felului în care am împărțit aceleași vise și dorințe. Marile orașe în care am trăit, Paris, Londra, Hong Kong, exercită o marte forță de atracție asupra noastră. Apreciem diversitatea culturală și dinamismul pe care acestea le insuflă.

 

2-SB: A fost greu începutul pe piața franceză de arhitectură?

IC/AZC: Începutul necesită întotdeauna foarte mult lucru, însă aceasta nu înseamnă că am încetinit ritmul acum. În această meserie este nevoie de multă motivare, energie și răbdare. În plus, ajungem să evoluăm cu adevărat atunci când avem un plus de încredere.


3-SB: Care sunt principalele valori și calități arhitecturale pe care proiectele voastre caută să le pună în evidență? Care vi se pare că este cel mai important element în arhitectura unui proiect? Care este premisa care subîntinde un proiect de arhitectură?

IC/AZC: Mai întîi, pentru noi cel puțin, arhitectura are ca principală finalitate utilizarea sa, în termeni de caracter locuibil, deoarece trăim în interiorul clădirilor, dar și în termeni de urbanitate, deoarece arhitectura este cea care constituie orașul. Cu alte cuvinte, căutăm să definim și să vedem arhitectura prin intermediul rolului pe care aceasta îl joacă în viața oamenilor.

După aceea, trebuie să luăm în considerare problema mediului înconjurător. Planeta noastră a atins astăzi pragul rezistenței sale, și de aceea noi în calitate de arhitecți suntem obligați să luăm în considerare epuizarea resurselor naturale, schimbările climaterice, afluxul populației urbane... 

Din aceste motive, vrem să construim clădiri bine concepute, pe care utilizatorii să caute să le păstreze pentru o perioadă îndelungată de timp. Această noțiune include în egală măsură calitatea utilizării și calitatea arhitecturală. Fiecare proiect pe care îl realizăm este rezultatul unei strânse colaborări cu alți specialiști, deoarece problema durabilității joacă astăzi un rol esențial.


4- SB: Din câte am văzut, majoritatea celor care lucrează în cadrul biroului vostru sunt foarte tineri. Este acesta unul dintre atuurile biroului pe care îl conduceti?

IC/AZC: Suntem interesați de progres. Și considerăm că tinerii au un potențial enorm de a reinventa lumea.

5- SB: Majoritatea proiectelor Atelier Zündel Cristea propun niste volumetrii clare, cu linii si spatii precis delimitate. Este aceasta o imagine a felului în care întelegeti arhitectura, sau tine strict de specificul proiectelor în cauză?

IC/AZC: Fiecare proiect = mii de soluții. Sarcina noastră este aceea de a analiza, sorta și selecta soluția care pare cea mai bună sub toate aspectele enunțate mai sus. Rezultatul poate uneori să ne surprindă chiar și pe noi.

6- SB: Nu

știu în ce măsură ați putut observa evoluția arhitecturii românești în ultimii ani... Cum o vedeți, și cum se vede arhitectura românească în afara țării?

IC/AZC: Arhitecții români au fost întotdeauna apreciați pentru profesionalismul lor. Cea mai mare calitate a lor stă în „seriozitatea” datorată probabil educației noastre. Astăzi însă, privind un pic înapoi, am uneori sentimentul că această calitate poate uneori deveni o mică „deficiență”. Am pierdut timp încercând să înțeleg că putem să vedem și partea amuzantă a lucrurilor cele mai serioase. Acesta este unul dintre mesajele pe care l-aș transmite arhitecților români...

7- SB: De ce anume credeți că are nevoie arhitectura românească pentru a se putea afirma mai bine pe piața internațională? Există un număr foarte mare de tineri arhitecți români care au avut parte de stagii de pregătire în străinătate. Mulți dintre ei se întorc în țară însă foarte mulți aleg să rămână în străinătate...

IC/AZC: Arhitectura are în primul rând nevoie de un climat politico-economic sănătos și stabil. Apoi, circulația geografică a tinerilor este foarte importantă din punct de vedere cultural, și mă gândesc aici în special la programul Erasmus. Trebuie să gândim în termeni mari: Europa este astăzi o piață economică mai puțin interesantă decât Asia sau America Latină; în același timp, tinerii arhitecți europeni, incluzându-i aici pe cei români, pot fi purtătorii noilor idei progresiste la nivel mondial. 

 

8- SB: V-ați gândit vreodată să vă întoarceți în România sau să deschideți un birou și aici?

IC/AZC: Familia mea trăiește în România iar copii mei sunt perfect bilingvi. Mă întorc în țară atunci când am ocazia, însă Parisul este orașul în care vreau să trăiesc. Cu toate acestea, AZC poate construi proiecte peste tot în lume.

 

9- SB: Recent, Atelier Zündel Cristea a primit premiul MIPIM pentru cel mai bun proiect rezidențial. Îmi puteți spune mai multe despre competiție, despre premiu, și despre însemnătatea acestui premiu pentru biroul pe care îl conduceți?

IC/AZC: Imobilul rezidențial situat în zona Claude Bernard din Paris este prima noastră realizare în Paris „intra-muros”. Există și alte proiecte în curs de construcție în Paris.

Premiul MIPIM reprezintă o recompensă profesională de care suntem foarte bucuroși desigur. El recompensează nu doar calitatea arhitecturală a clădirii ci și caliatatea colaborării noastre cu clientul. Clientul nostru, BNP Paribas – cea mai importantă bancă din Franța –, a fost extrem de încântat atunci când a fost anunțat câștigătorul.

10- SB: Unul dintre cele mai interesante proiecte ale voastre este Urban Food Production Chicago, un exemplu de eficiență in progress și accentuare a valorilor ecologice. În ce măsură orașul contemporan este pregătit pentru implementarea unor astfel de viziuni?

IC/AZC: Plăcerea pe care acest proiect ne-a inspirat-o este strâns legată de credința noastră puternică în posibilitățile de schimbare și evoluție ale civilizației noastre. Proiectul experimentează mai multe teme legate de urbanitate: utilizarea mașinilor, probleme legate de locuire, consum și producția alimentelor, producția de energie, etc. Dacă ar fi de reținut o singură idee din acest proiect, aceasta ar fi următoarea: urbanitatea secolului XXI trebuie să se re-inventeze pentru a putea răspunde cererilor locuitorilor săi.

11- SB: Dacă ar fi să transmiteți un mesaj despre arhitectură printr-un singur proiect realizat de voi, care ar fi acela și de ce?

IC/AZC: Câteva dintre proiectele noastre abordează probleme grave: bolile, îmbătrânirea. Altele, dimpotrivă, abordează teme vesele: dinamismul și progresul transporturilor, înălțimea care îți taie respirația a unui turn, etc. În fiecare dintre aceste proiecte există un mesaj pe care vrem să îl transmitem – optimismul.

 

12- SB: Care este proiectul care v-a adus cea mai mare satisfacție în plan personal și profesional?

IC/AZC: Fiecare proiect ne aduce satisfacții și insatisfacții. În ultima vreme ne-am hotărât să luăm interviuri clienților și utilizatorilor ultimelor noastre proiecte realizate. Pentru fiecare proiect vom realiza o carte mică în care să fie prezentat un raport fotografic complet și interviurile pe care le-am făcut. Este foarte interesant să descoperi care este punctul de vedere al clientului și utilizatorilor cu privire la rezultat, deoarece o clădire nu ne mai aparține după ce este încheiată, ci aparține celor care trăiesc în ea.

 

13- SB: Care este următorul vostru proiect?

IC/AZC: Un complex rezidențial extraordinar cuprinzând 140 de apartamente aproape de cartierul La Defense din zona pariziană. Este un proiect extrem de ambițios din punct de vedere energetic și arhitectural – nu va fi nevoie de nicio sursă de încălzire (complex rezidențial pasiv) iar condițiile de viață sunt excepționale.

 
 

1 comentariu:

Mihaela Negulescu
27 May 2012 - 01:14 pm

Felicitari, Irina. Ma bucur pentru reusita voastra si va doresc multe impliniri profesionale si personale, in continuare