Analiză critică a Planului Urbanistic Zonal pentru Diametrala Buzești-Berzei-Uranus comandat de Primăria Municipiului București

Punct de vedere  asupra dezbaterii din cadrul Grupului de Consolidare a Încrederii, 20 octombrie 2011

La începututul anului 2011, Planul Urbanistic Zonal pentru Diametrala Buzești-Berzei-Uranus, comandat de Primăria Muncipiului Bucureşti aprobat de Colsiliu local în 2006, a fost anulat în instanță printr-o acțiune a Asociației Salvați Bucureștiul – ONG din coaliția Platforma pentru București. PUZ-ul a fost contestat, în principal, pentru practicarea unui urbanism anacronic care nu ţine seama de sustenabilitate şi accesibilitate       (Carta de la Leipzig, 2007 şi Declaraţia de la Toldedo, 2010, asumate şi de România). În urma blocării în instanţă a proiectului aflat într-o faza avansată de punere în practică (demolări de monumente etc.), la invitaţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Primăria Muncipiului Bucureşti și reprezentați ai societății civile (Ordinul Arhitecţilor din România, Platforma pentru București, Grupul Arhitecții Voluntari, fundația ProPatrimonio România) au convenit să formeze aşa-numitul Grup de Consolidare a Încrederii care să caute soluții pentru deblocarea situației prin dezbatere publică.
Prin Proiectul Alternativ pentru Hala Matache, Grupul multidisciplinar Arhitecții Voluntari (un grup de voluntari format ad-hoc) a demonstrat posibilitatea păstrării Halei Matache pe amplasament, cu costuri reduse față de propunerea de demolare și translatare din proiectul inițial și fără compromisuri pentru artera de circulație, soluție acceptată de Primărie. În urma acestor discuții, Ministerul Dezvoltării a anunțat intenția de a lansa un proiect pilot de regenerare urbană pentru zona Matache, proces pe care societatea civilă îl susține și-l sprijină. În sprijinul acestei idei s-a propus și acceptat punerea în conservare a halei Matache și amenajarea temporară cu efort minim a unui punct de informare care să funcționeze ca centrul de informare, comunicare şi întărire a coeziunii sociale și testare principiilor și soluțiilor de regenerare urbană.

Grupul de Consolidare a Încrederii a reluat discuțiile în octombrie 2011 pentru a găsi o soluție acceptabilă pentru intersecția străzii Berzei cu strada Mircea Vulcănescu, care în proiectul Primăriei propune un sens giratoriu nejustificat şi supradimensionat. Din perspectiva discutată a regenerării urbane și a nevoii de dezvoltare durabilă, Platforma pentru București, Grupul Arhitecții Voluntari și ProPatrimonio au analizat propunerea Primăriei (în desenele atașate)  și au demonstrat că nu este un proiect de regenerare urbană, că este nesustenabilă și că va avea consecințe grave pentru calitatea locuirii.
Deși Primăria a afirmat că proiectul nu s-a dorit unul de regenerare, considerăm că implicațiile asupra cartierului Matache sunt complexe și mult subestimate în PUZ-ul inițial. Realizarea acestuia în forma propusă de Primărie va genera mult mai multe probleme decât beneficii din punct de vedere social, ecologic și chiar economic. Ele vor îngreuna procesul ulterior de regenerare urbană care va fi şi mult mai costisitor.

Proiectul propus de Primărie încă mai poate fi amendat în mod benefic dacă toate părțile implicate în negociere vor conveni asupra premiselor corecte și asupra unui set comun de priorități. Ele pot decurge după acceptarea principiilor de regenerare urbană pentru care Grupul Arhitecții Voluntari a propus o soluţie pentru discuții, în completarea analizei critice prezentate.

Grupul Arhitecții Voluntari
Platforma pentru București
Fundația ProPatrimonio România
 
 

2 comentarii:

omonim
23 Oct 2011 - 02:04 pm

nu contest motivele actiunii. ci doar momentul ales. in timp ce se face gargara teoretica la 4 ani de la aprobarea puz-ului (apropo proiectul era propus si in pug) zona zace in mizerie crunta. si vine si iarna. bravo. bine jucat.
si apropo. mareata zona matache (in care locuiesc) este, cu un numar redus de exceptii, un cuib de mizerie si delicventa de cand ma stiu.
de ce insa nu folositi aceasta energie extraordinara pentru a salva centrul vechi sau cladirile interbelice (adevarete opere de arhitectura pentru noi)care la primul cutremur vor disparea si vor lua cu ele si o multime de oameni?

Ecologie = vegetatie
24 Apr 2012 - 01:40 pm

Regenerare si ecologie sunt termeni care se refera la vegetatie - nici o constructie nu poate concura nivelul de complexitate si de utilitate a unui copac. Un spatiu public castigat pentru oras (Berzei/Vulcanescu) pare sa fie amenintat de noi constructii, DE CE NU SPATII VERZI? In Cismigiu oamenii se aduna sub coroanele copacilor fara sa fie chemati la Centrul de informare si comunicare pentru coeziune - inca o maghernita pe locurile unor copaci sau unor oglinzi de apa.