Serile Zeppelin no. 41: Projektil. Arhitecturi publice în Cehia

Invitat special: arh. Petr Lešek (Praga)

www.projektil.cz

20 iunie, ora 18:30, Aula Magna, Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”

Biblioteci, piețe publice, centre culturale, galerii și muzee: sunt probabil cele mai dorite proiecte în portofoliul unui birou de arhitectură. Nu doar pentru că asigură recunoașterea și mediatizarea valorii sale, ci fiindcă, dincolo de profit, de estetică sau palmares, miza este o transformare socială și politică. În societățile de tranziție, refacerea spațiilor și clădirilor publice este cu atât mai importantă pentru că semnalează, în egală măsură, mult așteptata prosperitate și locul unde renaște democrația, în care se produce schimbul de generații și unde se nasc cele mai puternice idealuri și viziuni pentru o lume mai bună. Proiectele Projektil pentru spații publice sunt angajamente estetice și ideologice exemplare, oferind orașelor în care se întâmplă noi simboluri ale modernității. Artistul român Dan Perjovschi, cunoscut pentru angajamentul socio-politic al operei sale, a colaborat cu Projektil la Biblioteca Tehnică din Praga, încă o dovadă a faptului că arhitectura publică cehă este un model remarcabil.

Smart start: Ikedoo

Ikedoo Institute este o asociație non-profit ale cărei proiecte sunt gândite ca o completare (dar și o alternativă) la pedagogia convențională.

Procesul pedagogic se bazează pe construcție. A construi reprezintă un act uman esențial. Nu este vorba doar despre a întelege și crea (propriul) spațiu, a interveni în mediul înconjurător, ci și de a explora, de a experimenta, a învăța să sintetizezi, să faci alegerile potrivite, să discuți și să negociezi. Casa, visul oricărui copil, devine instrument didactic pentru facere, dialog și colaborare, și pentru dobândirea de noțiuni intuitive.

Intrarea este liberă.

Pagina de facebook a evenimentului: aici.

Organizator: Zeppelin

Cu sprijinul: Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” si a Centrului Ceh

Sponsori: 3M, AGC, Bruynzeel

Parteneri media: Carturesti, Modernism, Hipmag, Arhiforum, RFI.