România – invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte LIBER de la Madrid

Romania este pentru prima oară ţară invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte LIBER, cea mai importantă manifestare de profil din Spania, desfaşurat în acest an la Madrid in perioada 5-7 octombrie. La IFEMA, important spaţiu expozitional din Madrid, România va avea un stand naţional de mari dimensiuni, cu o arhitectura aparte, organizat de ICR Madrid şi Centrul National al Cărtii din cadul Institutului Cultural Roman.


La stand vor fi prezentate cele mai noi apariţii editoriale din România, marile succese literare de public şi de critică, albume de artă şi turistice, dar şi cărţile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de susţinere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română. 

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în perioada 26 septembrie – 9 octombrie o serie de evenimente care vor marca prezenţa României la Feria del libro LIBER. Seria va culmina cu un concert extraordinar susţinut de Jordi Savall în sala Auditorio de la Caixa Forum (aflată pe artera principală a Madridului, vizavi de Muzeul Prado şi dispunând de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din Spania). Programul include lucrări compuse de Dimitrie Cantemir, concertul fiind intitulat Dimitrie Cantemir, „Cartea muzicii” în dialog cu tradiţiile otomane, românesti, armeneşti şi sefarde. Figura lui Dimitrie Cantemir ca una dintre figurile fondatoare ale culturii române va fi abordatâ şi de istoricul Ştefan Lemny, care va susţine pe 3 octombrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Naţionala a Spaniei, o conferinta despre secolul al XVIII-lea românesc. Biblioteca Naţionala va găzdui, de asemenea, pe gardul exterior din Paseo de Recoletos, pe durata Târgului de Carte, o expoziţie de bandă desenată românească. La sediul ICR Madrid vor fi expuse ilustraţii de poveşti clasice şi contemporane româneşti şi va avea loc un atelier de desen, ambele evenimente fiind realizate împreună cu Clubul Ilustratorilor din România şi artişti tineri români. Tot la sediul ICR Madrid va fi deschisă între 1 şi 8 octombrie o librărie temporară cu cărti în limba română, dar şi lucrări în limba spaniolă, de autori români sau despre cultura, istoria, literatura română. 

Vor fi prezenti la LIBER scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu si Filip Florian, ale caror carti au fost recenzate si comentate elogios in Spania, dar ºi trei scriitori inca netradusi, Adriana Babeti, Adrian Otoiu si Cezar Paul-Badescu. Cei sase scriitori vor fi prezenti la Circulo de Bellas Artes, unul dintre centrele culturale private cele mai importante din Europa, pe 6 si 7 octombrie. Discutiile din cele doua zile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. Pe 7 octombrie, la sfarsitul intalnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu in limba spaniola dedicat Centenarului Cioran, premiu acordat de ICR. Castigatorul premiului in valoare de 2000 EUR va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeanga de la Universitatea Complutense. 

La Madrid va fi prezent si Eginald Schlatner, scriitor roman de limba germana, autorul cartilor Cocosul decapitat si Manusi rosii, ambele publicate in Spania. La intalniri va participa, de asemenea, regizorul Radu Gabrea, autorul peliculei bazate pe romanul Manusi rosii. Evenimentele dedicate prezentarii scriitorului si a filmului vor avea loc la Goethe Institut pe 28 si 29 septembrie. Pe 26 septembrie, la Casa Sefarad, se va vorbi despre scriitorii romani de traditie evreiasca, despre Paul Celan, Mihail Sebastian, Max Blecher si va fi prezentat un documentar inedit despre Paul Celan. Prin aceste demersuri, ICR Madrid evidentiaza diversitatea etnica si lingvistica a literaturii din Romania, stimuland o privire plurala asupra fenomenului literar est-european. 

Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcţii strategice ale ICR Madrid in acest an, declarat de Institut „Anul literaturii române în Spania“. Prezenţa României ca ţară invitată a Târgului de carte LIBER din Madrid va fi un prilej de lărgire a orizontului de receptare a culturii şi a literaturii române in spaţiul iberic. 

Programul complet: www.icr.ro/romania_tara_invitata_la_liber_2011

 
Etichete: