Pe teren local - Scenarii pentru un urbanism creativ

 

Asociaţia Ivan Patzaichin – Milă 23 va invită miercuri, 31 octombrie 2012, de la ora 16.00, la Conferinţa  "Pe teren local – Scenarii pentru un urbanism creativ", organizată în cadrul proiectului PLUG TO NATURE. Strategii de recucerire a urbanităţii, care are loc în perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2012 la Biblioteca Naţională a României.

 

Participanţi:

  • Igor Kovacevic, Centrul de Arhitectură Central Europeană, Praga
  • Michael Obrist, feld72, Viena
  • Mario Kuibus, Re-Act Now Studio, București

Oraşele au o resursă inepuizabilă – oamenii. Orice intervenţie urbană este nu numai un instrument de modificare a unor parametrii fizici existenţi, dar şi o modalitate de a reflecta asupra identităţii unei comunităţi, a unui loc, de a intra în dialog şi de a dezvolta împreună soluţii. Pentru a face actorii locali suficient de puternici pentru a-şi articulă propriile idei şi dorinţe este adesea nevoie să mutăm accentul de pe probleme pe potenţialul uman şi urban identificat. Astfel trebuie să gândim dificultăţile cu care se confruntă oraşul şi locuitorii lui în termeni de creativitate şi inovaţie.

Igor Kovacevic este arhitect, fondator al platformei de arhitectură MOBA şi, în 2001, al Centrului de Arhitectură Central Europeană (CCEA). Activitatea să este orientată înspre proiecte de cercetare şi strategii de dezvoltare urbană folosind noi metode de interacţiune între arhitectură, arta, urbanism şi politici publice. Din 2010 face parte din nouă şcoală de arhitectură Archip – Praga. Este de asemenea şi curator al mai multor expoziţii şi evenimente organizate de Centrului de Arhitectură Central Europeană şi curator invitat al mai multor proiecte internaţionale.

Michael Obrist este membru al grupului feld72. feld 72 înseamnă explorarea intersecţiilor dintre arhitectură, urbanism aplicat şi arta. Participă în cadrul Bienalei de la Venezia 2011 / 2010 / 2008 / 2004 (IŢ), Bienala Shenzhen / Hongkong pentru Urbanism / Architecture 2009 (CN), Bienala Canare 2009 (ES), Trienală de Arta din Guangzhou 2008 (CN), Bienala de Arhitectură din Sao Paulo 2007 (BR), Bienala de la Rotterdam 2003 (NL). feld72 a fost selectat de juriul Premiului Chernikhov în Top 10 list al celor mai inovativi architecți din lume. feld72 susţine cursuri şi conferinţe în numeroase instituţii şi universităţi din lume.


Mario Kuibus este arhitect şi coordonator al biroului de arhitectură re-act now studio. După o practică de câţiva ani în Austria, revine la
Bucuresti unde se afirmă ca o poziţie activă în spaţiul arhitectural şi cultural local. Este profesor invitat la Universitatea de Arhitectură şi
Urbanism şi participant în cadrul unor conferinţe şi expoziţii precum Bienala de Arhitectură Bucuresti, România Mon Amour – Pavilionul României la Bienala de Arhitectură Venetia, TUB – O necesitate pentru Bucuresti – conferinţă susţinută în cadrul Bienalei de Arhitectură, Cluj.