Lansare de carte - Arhitectura în proiectul comunist. România 1944 - 1989, de Ana Maria Zahariade

Editura Simetria vă invită la lansarea volumului critic Arhitectura românească în proiectul comunist. România 1944-1989 / Architecture in the Communist Project. România 1944-1989 de Ana Maria Zahariade.

Vor prezenta volumul: Ruxandra Demetrescu, Adrian Cioroianu si Alexandru Beldiman

Joi, 22 septembrie 2011, ora 18.30
Librăria Cărturești - Café Verona, str. Pictor Verona 13, București

Cartea Arhitectura românească în proiectul comunist. România 1944-1989 / Architecture in the Communist Project. Romania 1944-1989 (Ana Maria Zahariade, Editura Simetria, 2011) adună cinci studii și eseuri, scrise între 2002 si 2007, revizuite și adăugite pentru acest volum, pe care autoarea le intitulează “schițe pentru o istorie care trebuie scrisă”: Două cărți, visul comunist și Dacia 1300, Despre tăcere și cuvinte, Citind tăcerea: “arhitectul fericit”, Arhitectura care nu a existat: “arhitectura ocultă” și Proiectul comunist în beton – o istorie a profesiunii.

“Schitele” incearcă să descifreze sensul în care a evoluat practica de arhitectură sub comunism, căutând să identifice punctele de inflexiune care au modelat construitul de-a lungul acestei perioade și să surprindă existența și geometria variabilă a acelui spațiu de libertate profesională care a scăpat dicteului politic. Volumul ne propune, astfel, o reflecție asupra istoriei recente și a modului în care proiectul comunist a intervenit asupra profesiunii și conștiinței de breaslă.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.

Ana Maria Zahariade predă teoria arhitecturii și conduce lucrări de doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, este puternic implicată în cercetări teoretice despre modernismul românesc și central european, arhitectura românească sub comunism și după, locuire și reabilitarea marilor ansambluri, precum și registrul estetic în teoria arhitecturii. Printre altele, autor a numeroase articole în reviste de arhitectură și volume colective în România și în străinătate; volume de autor, în coautorat și în calitate de coordonator. Ultimul titlu: Simptome de tranziție (bilingv, două volume, Arhitext Design, 2009, 2010). A primit două premii naționale pentru publicații și activitate curatorială (UAR, 1998; Margareta Sterian, 1999) și Premiul Herder (2003, Alfred Toepfer Foundation și Universitatea din Viena) pentru activitate teoretică și activism cultural.

Vă așteptăm cu drag,

Mirela Duculescu
Master of Arts
+4 0726 522 221


 
Etichete: