Implicarea tinerilor în planificarea urbană sustenabilă: Metode și Perspective

Asociația Odaia Creativă din România a fost selectată să susțină unul dintre evenimentele de networking din cadrul Forumului Mondial Urban organizat de Organizația Națiunilor Unite-Habitat (ONU-Habitat), aflat la cea de-a șasea ediție, care va avea loc între 1 și 6 septembrie 2012 la Napoli (Italia).

Forumul Mondial Urban este organizat de Organizația Națiunile Unite o dată la doi ani și este una din cele mai deschise și renumite platforme internaționale care analizează procesele de urbanizare, precum și impactul lor asupra orașelor, economiilor, mediului și politicilor publice. Forumul aduce impreună o diversitate de actori la nivel internațional: șefi ai guvernelor, ministri, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, organizații non-guvernamentale, organizații internaționale, membri ai comunității academice. 

Evenimentul Asociației Odaia Creativă va expune mijloace și strategii pentru implicarea tinerilor în procesele de planificare urbană, în prezența unor profesioniști internaționali: urbaniști, lideri de tineret, academicieni și specialiști în politici publice.

Practic, Asociația Odaia Creativă propune, prin evenimentul prezentat la Forumul Mondial Urban (World Urban Forum), metodologii concrete ce iau în considerare procesele de guvernanță și dinamica socială a orașelor. Asociația își propune să aducă laolaltă tineri vizionari, specialiști în planificarea urbană și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale în vederea unui dialog constructiv pe tema parteneriatelor public-privat, care se axează pe calitatea vieții și creșterea economică.

În program va fi inclusă și o simulare interactivă a metodologiei Habitat (concept Odaia Creativa), care a reușit să sintetizeze mecanismele legislative care definesc planificarea urbană a orașului București și să ducă mai departe dezbaterea asupra factorilor care contribuie la dezvoltarea sustenabilă și prosperă a orașelor. Habitat este joc de tip boardgame pentru patrimoniu și urbanism în București. Acesta este gândit astfel încât să stimuleze imaginația și viziunea modului în care potențialul creativ al patrimoniului poate fi îmbinat cu nevoile de tip economic ale unui oraș. Jocul a fost lansat în noiembrie 2011 la București și continuă să fie distribuit în spații publice și pus la dispoziția utilizatorilor: cafenele, ceainarii, grupuri extracurriculare tematice, biblioteci, muzee.

Experiența Habitat va fi dublată de proiecte similare, în cadrul atelierului fiind invitați Festivalul reSITE (Republica Cehă), cu o prezentare a impactului Festivalului asupra strategiei de dezvoltare a orașului și Kallipolis (Italia), cu o contribuție privind « People versus Borders », un proiect de proiect de regenerare urbană și de mediu pe malul râului Dobrinja, Sarajevo. 

La evenimentul de la Forum, „Implicarea tinerilor în planificarea urbană sustenabilă: Metode și Perspective”, sunt așteptați peste 100 de participanți internaționali. Asociația Odaia Creativă a lansat invitații către autorități publice, bresle profesionale și mass-media specializată pentru a lua parte la eveniment.

Temele principale tratate de metodologiile prezentate în cadrul evenimentului vor fi: vitalitatea economică în mediul urban, cadrul instituțional și normativ al planificării urbane, vitalitatea culturală a orașului și actori în dezvoltarea urbană: autoritățile locale, reprezentanții puterii politice, societatea civilă, investitori.


„Implicarea tinerilor în planificarea urbană sustenabilă: Metode și Perspective”, un eveniment organizat de Asociația Odaia Creativă (Romania)
Miercuri, 5 septembrie 2012, 4:30-6:30 PM
Pavilionul  6, Mostra d’ Oltremare, Fuorigrotta district
În cadrul Forumului Mondial Urban, editia a VI-a, 1-6 Septembrie 2012, Napoli (Italia)

Pentru a putea participa vă rugăm să vă înscrieți:
Pentru eveniment: http://www.eventbrite.com/event/3933527286
Pentru a intra în cladirea ONU (obligatoriu): http://www.unhabitat.org/content.asp?typeid=19&catid=672&cid=11064
Intrare libera.

Forumul Mondial Urban (WUF) este organizat de ONU Habitat
Parteneri: ReSite Festival (CZ), Kallipolis (IT)
Partener local: AEGEE Napoli (IT)
Parteneri media: Zeppelin Magazine, Arhiforum,  Modernism.ro
Cu sprijinul OAR

Mai multe detalii:
Irina Paraschivoiu, președinte Asociația Odaia Creativă
irina@odaiacreativa.ro, 0040 723 169 263