+/- GALATI - acțiune de conștientizare a potențialului spațiului urban, ediția a II-a

+/- galați, ediția 2, este un eveniment care vizează conştientizarea calităților şi defectelor oraşului. Evenimentul este o continuare a invitaţiei de a gândi deschis şi creativ, din cadrul concursului de invenţii urbane organizat în 2011 (Oraşul posibil. Episodul Galaţi 2050), şi va avea loc în cadrul ACU Fest – artă și cultură urbană, în perioada 1-3 iunie 2012.

Din viziunile pe termen lung prezentate atunci, vom imagina, împreună cu un grup de tineri, 2 serii de acțiuni:

Știați că? – O campanie de informare despre oraş şi urbanism. Au fost alese în principal acele articole de lege, principii metodologice adoptate de ministerele de resort şi noţiunile de urbanism care au legătură directă şi imediată cu interesul şi posibilitatea locuitorilor de a lua parte (implicat sau critic) la deciziile care afectează dezvoltarea Galaţiului. Acestea se înscriu în 5 arii tematice, care se suprapun parţial sau sunt complementare: (1) informaţii despre procesul de autorizare a lucrărilor, în special din spaţiul public; (2) câteva concepte şi noţiuni de bază în dezvoltarea urbană; (3) instrumentele legislative şi administrative de planificare urbană; (4) câteva informaţii despre ce înseamnă participarea cetăţenilor la planificarea urbană. Deşi sunt extrem de puţine, aceste informaţii au rolul de a deschide căi de căutare pentru locuitorii interesaţi de una sau mai multe dintre tematici. Acestea vor fi prinse pe un pavilion mobil de pe care vizitatorii le pot lua şi înlocui cu altele, pe care vor nota propriile observaţii, dupa care vor fi rugați să lege un balon + sau - în spațiul urban. Campania va fi susținută de o prezentare despre drept urban şi urbanismul participativ in care va fi subliniată importanţa implicării locuitorilor în deciziile care le afectează mediul de viaţă.

Eveniment conex – Dacă nu ați avut timp să vizitați expoziția concursului Orașul Posibil de anul trecut, vă invităm să vă exprimați opinia asupra gândurilor pentru viitor, de data aceasta într-un spaţiu exterior – amfiteatru, faleză.

Atelier Street Art (Orașul Posibil) – Explorări urbane în cartiere şi colectarea de viziuni ale participanților pentru diferite zone din oraş. Plimbările se vor concretiza cu imaginarea și realizarea unor intervenții ireversibile / non-invazive pe teme urbane adaptate diverselor situații întâlnite. Scopul atelierului este de a găsi noi repere identitare pentru oraș şi idei pentru activarea sau reanimarea unor spaţii prezente în mentalul colectiv, dar abandonate. Coordonarea workshopului va fi realizată de tineri arhitecți și artiști urbani, mișcarea care ne-a inspirat fiind creativul street art.

Eveniment conex – În urma plimbărilor prin oraș grupul de participanți va alege un spațiu urban cu potențial sau ce necesită intervenție urgentă, unde dorim prezentarea unui proiect-mesaj asupra gestionării actuale a spațiului public. Proiectul a fost realizat la invitatia Ordinului Arhitecților din România pentru Balul Arhitecților în 2011 de un grup de tineri arhitecți din Cluj. Vom invita pentru lansare o persoană publică pentru a-și exprima punctul de vedere asupra eventualelor măsuri ce ar trebuie inițiate în spațiul urban în următorul mandat.

PROGRAM EVENIMENT

Vineri, 1 iunie

  • 9.00 - înregistrarea participanţilor atelier Street Art Orasul Posibil zona amfiteatrului - faleză
  • 10.00 - prezentare și discuții Street Art - Forme de luare în posesie a spaţiilor urbane
  • 11.00 - plimbări prin oraş, identificarea unor spaţii abandonate, dar care ar putea deveni locuri de întâlnire şi activităţi de viaţă urbană
  • 14.00 - conferința de presă și lansarea pavilionului
  • 17.00 - colectarea părerilor, dezbateri şi alegerea spaţiilor de lucru ale atelierului

Sâmbătă, 2 iunie

  • 10.00 - prezentare și discuții Știați că? Despre urbanismul participativ și importanţa implicării locuitorilor în deciziile care le afectează mediul de viaţă
  • 11.00 -18.00 - atelier de creaţie în spaţiile urbane alese - orice idei non-invazive ne trec prin cap

Duminică, 3 iunie

  • 10.00 -15.00 - atelier de creaţie în spaţiile urbane alese - orice idei non-invazive ne trec prin cap
  • 17.00 - lansarea instalației GRIVEI într-un spațiu ales de participanți și prezentarea concluziilor evenimentului

Pentru a vă înscrie la atelier, contactați-ne până pe 31 mai la contact@plusminus.org.ro
Programul poate suferi modificari care vor fi anunțate pe Orasul Posibil - Plusminus Galati și www.plusminusgalati.wordpress.com

Vă așteptăm!