Bucharest Biennale 5

Joi, 16 Februarie, 2012, ora 11:00, Anne Barlow, curatorul desemnat al BUCHAREST BIENNALE 5, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, lista artiștilor participanți, a locațiilor și noi detalii cu privire la conceptul BUCHAREST BIENNALE 5 – Bienala Internațională pentru Artă Contemporană București.

TACTICI PENTRU AICI ȘI ACUM

În contextul actual al naturii schimbătoare a economiei, societății și culturii—situații care sunt adesea numite “vremuri precare” — artiștii trebuie să își negocieze adesea poziții riscante, teritorii contestate, ori situații în care activitatea culturală interacționează sau oferă un contrapunct la condiții de flux. În cadrul acestui context, Bucharest Biennale 5 reliefează creația unor artiști al caror portofoliu nu constă neaparat în situații evidente, ci mai degrabă în strategii investigative, indirecte sau informale, care posedă propria lor formă de putere.

Prin natura sa, lucrarea analitică este lentă în creare, exprimând rezistență atât vitezei și caracterului schimbător al lucrurilor cât și sentimentului de instabilitate care invadează traiul cotidian. Acțiunea de căutare, dezvaluire și prezentare a lucrurilor aflate aparent/la suprafață – o activitate care a fost susținută de Internet ca un spațiu în care artiștii pot căuta mai activ informația care «lipsește sau este ascunsă» - definește maniera în care mulți artiști lucrează astăzi. Pe de-o parte, aceasta poate fi o zvonistică, secretele fiind dezvăuite prin seducție ori manipulare, sau ideile care sunt comunicate sau alterate de vreun fel prin transmitere; pe de altă parte, poate fi privită drept slefuire a unor istorii specifice, de la civic la personal, care produce un tip de «cunoaștere» aparte, care nu este neaparat despre nostalgie și nici narativă, ci mai degrabă despre prezentarea unei perspective complexe și contemporane a vieții. Proiectele artiștilor pentru spații și contexte din București vor atinge o varietate de surse ș locații, ca o manieră de reîmprospătare a dialogului în jurul subiectelor mai vechi, re-imaginarea unor narări specifice, sau pot sugera unele noi. Mai multe despre conceptul BB5 http://bucharestbiennale.org/ro/concept.html.

BUCHAREST BIENNALE 5, 25mai – 22 iulie, 2012
PREVIEW DAY: 24 mai, 2012

PARTICIPANȚI:

  • Abbas Akhavan (IR/CA)
  • Marina Albu (RO)
  • Haris Epaminonda (CY/DE)
  • Klas Eriksson (SW)
  • Ruth Ewan (UK)
  • Aurelien Froment (IE/FR)
  • Ciprian Homorodean (RO/B)
  • Iman Issa (EG/USA)
  • Janice Kerbel (CA/UK)
  • Jill Magid (USA)
  • David Maljkovic (HR)
  • Marina Naprushkina (BY/DE)
  • Ahmet Öğüt (TR/NL)
  • Vesna Pavlović (Serbia)
  • Anahita Razmi (DE)
  • Wael Shawky (EG/FR)
  • Alexandre Singh (FR/USA)
  • Mounira Al Solh & Bassam Ramlawi (LB)
  • Rinus van der Velde (B)

LOCAȚII:

PAVILION – centrul pentru artă și cultură contemporană, Piața Victoriei.

Aflat la parterul unui bloc comunist, spațiul a devenit sediu de bancă în 1993, și care a funcționat astfel timp de 15 ani. Construcția blocului a început în timpul regimului comunist și a fost finalizată la 5 ani după căderea acestuia. “Hrusciovchi” din centrul Bucureștilor este martorul transformărilor unei societăți staliniste către o societate capitalistă puternic marcată politic și social.PAVILION – centrul pentru artă și cultură contemporană este un spațiu independent work-in-progress, un spațiu de producție și cercetare a vizualului, a discursivului și a performativului. Este un spațiu al gândirii critice și care promovează o înțelegere implicată socio-politc a artei și a instituțiilor culturale. Acesta va funcționa atât ca spațiu expozițional, cât și info-point al BB5.

Casa Presei Libere

Casa Presei Libere (numele original, dinainte de 1989, fiind Casa Scânteii) este o clădire localizată în nordul orașului București și este o copie a Universității Lermontov. A deținut recordul de cea mai înaltă structură din oraș între anii 1956 – 2007.
Clădirea a fost concepută inițial sub denumirea de Complexul Casa Scânteii. Ea a fost ridicată în 5 ani (1952 – 1957) (între 1949 și 1954, șef de proiect a fost prof. univ. emerit ing. Panaite Mazilu), fiind destinată publicării presei de stat și în special a ziarului Scînteia, “organ” al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Antena de pe aceasta cladire a susținut pentru o vreme, începand din 1956, emitatorul Televiziunii Române. După anul 1989, Casa Scânteii este cunoscută sub denumirea de Casa Presei Libere.
Fostul Combinat Poligrafic “Casa Scânteii” s-a transformat și el, dupa 1989, în Regia Autonomă a Imprimeriilor “CORESI”. La rândul sau, regia s-a transformat în februarie 1999 în Compania Națională a Imprimeriilor CORESI și este o companie tipografică.

Institutul de Cercetări Politice

Institutul de Cercetări Politice a fost creat în 1999, la 10 ani după revoluție, prin transformarea Centrului de Cercetări Politice, întemeiat în 1995 ca nucleu de cercetare al Facultății de Științe Politice a Universității București.
După încă 10 ani de la instituționalizarea activității de cercetare, Institutul rămâne una din puținele platforme de dezbatere și analiză a mediului politic românesc din perspectiva academică, prin mijlocirea abordărilor sociale și economice implicate în demersul politic.
Prin intervenția din cadrul Institutului de Cercetări Politice, BUCHAREST BIENNALE  propune și inserează noi modalități de a investiga, dezbate și critica contextul socio-politic.

Alert Studio

ALERT studio este un proiect independent de tip artist-run space cese dorește o platformă de cercetare și promovare a producției artistice contemporane. Asumându-și funcția de spațiu laborator, Alert Studio  propune o întâlnire între artiști, idei, direcții și discursuri din zone conceptuale și spații culturale diferite.
BUCHAREST BIENNALE a ales drept spațiu acest artist-run space pentru poziționarea sa strategică, vis-a-vis de Universitatea de Artă București, fiind totodată reprezentarea formei celulare a unei scene de artă contemporană.

Make a Point

Sediul principal al centrului cultural “Make a Point” se afla în incinta fostei fabrici de textile Postăvăria Română (1925-2008), pe locul secției de repasat, acolo unde, sub lumina slabă, tesatoarele corectau erorile din stofele finisate. “Make a Point” oferă un spațiu expozițional permanent, ideal pentru o varietate de evenimente culturale, având o sală de proiecție cu două ecrane și bibliotecă deschisă publicului.

Pentru mai multe detalii vizitați site-ul BUCHAREST BIENNALE.

Via Modernism.

 
Etichete: